klimatske promjene / - SHUTTERSTOCK
22/04/2024 u 21:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN: Klimatske promjene ugrožavaju 70 odsto globalne radne snage

Klimatske promjene ugrožavaju 70 odsto globalne radne snage, navodi se u danas objavljenom izvještaju agencije Ujedinjenih nacija (UN), Međunarodne organizacije rada (ILO).

Izvještaj navodi da klimatske promjene već ozbiljno utiču na bezbjednost i zdravlje radnika u svim regionima svijeta, ističe se u saopštenju na sajtu ILO.

Međunarodna organizacija rada naglašava da će više od 2,4 milijarde radnika na cijelom svijetu u nekom trenutku tokom svog rada vjerovatno raditi na previsokoj temperaturi.

Ako ovaj broj predstavimo kao udio u u globalnoj radnoj snazi od 3,4 milijarde radnika, zaključujemo da je ugroženo 70,9 odsto globalne radne snage, dodaje se u izvještaju.

Svake godine u svijetu umre skoro 19.000 ljudi na radu zbog prevelike vrućine.

Negativan uticaj klimatskih promjena na radnike, međutim, nije ograničen na izlaganje visokoj temperaturi, već može da prouzrokuje i niz drugih zdravstvenih problema zbog zagađenja vazduha, izlaganja štetnom UV zračenju ili uticaja pestcida, ističe agencija UN.

Klimatske promjene mogu da utiču i na razvoj raka, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, da podstaknu disfunkciju bubrega i dovedu do problema sa mentalnim zdravljem, zaključuje se u izvještaju Međunarodne organizacije rada.

MOR: Radnici širom svijeta biće izloženi zdravstvenim rizicima zbog klimatskih promjena

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jul 2024 14:14