/ - PHOTO: UNSPLASH MARIHUANA, ILUSTRACIJA
09/03/2023 u 18:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN kritikuju plan: Legalizacija kanabisa jača crno tržište

U Kanadi ili Urugvaju maloljetnici se i dalje okreću ilegalnim prodavcima, jer sami ne mogu zakonito da kupe kanabis

Njemačka planira da legalizuje kanabis mada to podstiče rizik veće konzumacije među mladima i jačanja crnog tržišta, upozorio je Savjet UN za kontrolu narkotika, prenosi B92.

Agencija zadužena za nadzor međunarodnih konvencija o drogi u četvrtak je, u godišnjem izvještaju, upozorila i da je legalizacija nespojiva sa postojećim sporazumima koji upotrebu kanabisa dozvoljavaju samo u medicini i nauci.

Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca, Zeleni i liberali dogovorili su se pri sklapanju vladine koalicije krajem 2021. da dozvole kontrolisanu prodaju kanabisa.

Kanabis će punoljetnima prodavati ovlašćene prodavnice, a biljka će biti uzgajana pod državnom regulativom, uz izuzetak individualne sadnje malog broja sadnica.

Koalicija argumentuje da će to regulisanje tržišta doprineti zaštiti mladih i zdravlja i suzbiti crno tržište i kriminal.

INCB međutim smatraju da u državama koje su podržali legalizovale kanabis nisu postigle te ciljeve.

- Legalizacija mlade nije odvratila od konzumiranja. Crno tržište jeste  smanjeno, ali je u nekim zemljama preživjelo kao i ranije -  navodi Savjet Ujedinjenih nacija.

Na primjer, u Kanadi ili Urugvaju maloljetnici se i dalje okreću ilegalnim prodavcima, jer sami ne mogu zakonito da kupe kanabis.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:27