Уједињене нације / - ФОТО: РТРС
06/05/2022 u 21:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Људи у свијету ће гладовати ако се поново не отворе украјинске луке

Агенција УН је изразила забринутост да уколико се ускоро не испразне неће бити простора за складиштење љетње жетве, што би могло да изазове масовне губитке и даљи раст цијена хране

Свјетски програм за храну упозорио је да ће људи широм свијета гладовати ако ускоро украјинске луке на Црном мору не буду поново отворене.

- Морамо да отворимо те луке како би храна могла да крене у и из Украјине. Свијет то захтијева јер стотине милиона људи широм свијета зависи од тих залиха - казао је извршни директор Свјетског програма за храну Дејвид Бизли и додао да су „тренутно украјински силоси за жито пуни“.

Ова агенција УН је изразила забринутост да уколико се ускоро не испразне неће бити простора за складиштење љетње жетве, што би могло да изазове масовне губитке и даљи раст цијена хране, преноси ББЦ.

Организација УН за храну и пољопривреду процијенила је да је тренутно у Украјини, од како су затворене црноморске луке, заробљено 25 милиона тона жита.

Од почетка руске инвазије крајем фебруара, Украјина, један од највећих светских произвођача житарица, могла да извози жито само возом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:54