/ ilutracija - PHOTO BY PIRON GUILLAUME ON UNSPLASH
19/09/2023 u 17:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Na hiljade djece umire u Sudanu

Samo od maja je u izbjegličkim kampovima umrlo više od 1.200 djece, dijelom zbog izbijanja morbila

Strahuje se da će hiljade djece umrijeti u Sudanu dok nasilje, bolesti i glad vladaju u zemlji razorenoj sukobima, saopštile su u utorak Ujedinjene nacije (UN).

Samo od maja je u izbjegličkim kampovima umrlo više od 1.200 djece, dijelom zbog izbijanja morbila. Hiljade drugih umrlo je zbog neuhranjenosti i nedostatka zdravstvene zaštite, saopštio je UNICEF.

Svakog mjeseca 55.000 djece zahtijeva liječenje zbog najsmrtonosnijeg oblika pothranjenosti, prenosi RSE.

- Strahujemo da najmlađi u Sudanu ulaze u period smrtnosti bez presedana. Zaista smo na ivici", rekao je portparol James Elder novinarima u Ženevi.

Sudan je pogođen nasilnim sukobom koji je izbio 15. aprila između snaga načelnika vojske Abdela Fataha al-Burhana i njegovog bivšeg zamjenika Mohameda Hamdana Dagloa, koji komanduje paravojnim snagama za brzu podršku (RSF).

U nasilju je ubijeno najmanje 7.500 ljudi širom zemlje, prema konzervativnoj procjeni "Projekta podataka o lokaciji i događajima oružanih sukoba". U borbama je poginulo i 435 djece, ali Elder dodaje da je broj smrtnih slučajeva vjerovatno daleko veći.

Rat je desetkovao ionako krhku infrastrukturu, zatvorio 80 posto bolnica u zemlji, raselio stanovništvo i gurnuo milione u akutnu glad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:35