Generalna skupština UN, Generalna skupština Ujedinjene nacije / - SHUTTERSTOCK
09/01/2023 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Ozonski omotač se oporavlja polako, ali primjetno

„Ozonske rupe“, koje se u njemu pojavljuju, nastaju uticajem određenih gasova koje čovjek koristi

Ozonski omotač se polako, ali primjetno oporavlja, a tim tempom "ozonska rupa" iznad Antarktika, gdje je sloj najtanji, popunila bi se u potpunosti za oko 43 godine, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija.

Naučna procjena, koja se vrši na svake četiri godine, pokazuje da se zaštitni sloj oporavlja, više od 35 godina nakon globalnog dogovora da se ne upotrebljavaju hemikalije koje nagrizaju ozonski omotač, koji život na Zemlji štiti od štetnog ultravioletnog zračenja.

Naučnici i zagovornici zaštite životne sredine pozdravljaju kao jednu od najvećih ekoloških pobjeda čovječanstva napore da se smanje „ozonske rupe“, proizašle iz sporazuma iz 1987. nazvanog Montrealski protokol, kojim su zabranjene određene hemikalije.

Ozonski omotač se prostire u donjem sloju stratosfere od oko 10 do 50 kilometara iznad Zemlje. Njegova debljina varira u zavisnosti od lokacije i godišnjeg doba.

„Ozonske rupe“, koje se u njemu pojavljuju, nastaju uticajem određenih gasova koje čovjek koristi.

U izvještaju se navodi da je napredak spor, a prosječna koncentracija ozona na visini od 30 kilometara u atmosferi u „normalu“ će se vratiti oko 2040. godine, na Arktiku do 2045.

Na Antarktiku, gdje je ozonski omotač trenutno najtanji, sloj se neće oporaviti do 2066. godine, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
UNOZONSKI OMOTAČ
26. mart 2023 20:34