/ - Arhiva
05/11/2023 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu pala čak 95 odsto

Do toga je došlo otkako su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija

Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu, koji je prije bio najveći svjetski snabdjevač, naglo je pala.

Do toga je došlo otkako su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC) saopštila je da je uzgoj opijuma pao u cijeloj zemlji na samo 10.800 hektara u 2023. godini, u poređenju sa 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 odsto na 333 tone.

To je značilo pritisak na poljoprivrednike u ratom razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi zavisi od poljoprivrede i gdje je vrijednost izvoza maka povremeno nadmašivala vrijednost svih formalno izvezenih dobara, saopšteno je iz UNODC.

Oštar pad mogao bi imati velike posljedice za privredu u zemlji u kojoj je oko dvije trećine stanovništva već potrebna humanitarna pomoć, navodi se u izvještaju.

"Tokom nadolazećih mjeseci Avganistanu su prijeko potrebna snažna ulaganja u održiva sredstva za život kako bi se avganistanskim poljoprivrednicima pružile prilike da se klone uzgoja opijuma“, rekla je izvršna direktorka UNODC Gada Vali.

Velika šansa u borbi protiv ilegalnog tržišta opijuma

"Ovo predstavlja pravu priliku za postizanje dugoročnih rezultata u borbi protiv ilegalnog tržišta opijuma i štete koju ono uzrokuje na lokalnom i globalnom nivou", dodala je.

Ogromno smanjenje snabdijevanja iz Avganistana – za koji se procjenjuje da pokriva oko 80 odsto svjetskog ilegalnog opijuma – moglo bi rezultirati padom međunarodne upotrebe opijuma, ali takođe znači i opasnost od eskalacije globalne upotrebe alternativa poput fentanila ili sintetičkih opioida, procjenjuje UNODC.

Talibanski vrhovni vođa Hibatula Akundžada zabranio je uzgoj maka, iz kojeg se izvlači opijum, ključni sastojak heroina, u aprilu 2022. godine, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će uništiti sve preostale usjeve.

UNODC je rekao da su se mnogi poljoprivrednici prebacili na uzgoj pšenice, ali da je zarada znatno manja nego od uzgoja maka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:52