Djeca u Gazi / - FOTO: PALESTINSKA AMBASADA
18/06/2024 u 16:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UN: Prošle godine utrostručen broj ubijene djece u globalnim sukobima

U globalnim sukobima prošle godine ubijeno je tri puta više djece i dvostruko više žena nego 2022, dok su ukupne civilne žrtve porasle za 72 odsto, upozorili su iz Ujedinjenih nacija (UN).

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk, obraćajući se Savjetu UN-a za ljudska prava u Ženevi, rekao je da zaraćene strane sve više pomjeraju granice “onoga što je prihvatljivo i zakonito”.

- Oni pokazuju potpuni prezir prema drugima, gazeći ljudska prava u njihovoj srži -kazao je Turk, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da su ubijanja i povrede civila, kao i uništavanje vitalne infrastrukture, svakodnevna pojava.

- Djeca su na meti. Bolnice su bombardovane. Teškom artiljerijom se napadaju čitave zajednice. Sve to prati mrziteljska i dehumanizujuća retorika - istakao je Turk.

On je rekao da je njegova kancelarija prikupila podatke koji pokazuju da je prošle godine “broj civilnih smrti u oružanim sukobima porastao za 72 odsto”.

- Zastrašujuće, podaci pokazuju da je udio žena ubijenih u prošloj godini udvostručen, a udio djece utrostručen u odnosu na prethodnu godinu - rekao je Turk.

Govoreći o sukobima u Pojasu Gaze, on je kazao da je zgrožen nepoštovanjem međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava i “nečuvenom smrću i patnjom”.

Turk je rekao da je, od izbijanja rata između Hamasa i Izraela, više od 120 hiljada ljudi u Gazi, pretežno žena i djece, ubijeno ili povrijeđeno kao rezultat intenzivnih izraelskih ofanziva.

- Od kada je Izrael eskalirao svoje operacije u Rafi početkom maja, skoro milion Palestinaca je ponovo prisilno raseljeno, dok je isporuka pomoći i humanitarni pristup dodatno pogoršan - naveo je Turk.

UN: I Izrael i Hamas krše prava djece u ratu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jul 2024 18:48