/ - ZEMLJOTRES TURSKA/ - FOTO: EPA
14/02/2023 u 16:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN prvi put ušao u područja pod pobunjeničkom kontrolom u Siriji

Radi se o 11 kamiona humanitarne pomoći Međunarodne organizacije za migracije (IMO), rekao je njezin glasnogovornik u Ženevi

Izaslanstvo UN-a danas je prvi put nakon katastrofalnog zemljotresa ušlo u pobunjenička područja u sjeverozapadnoj Siriji da procijeni potrebe stanovnika, a prvi put je jedan konvoj pomoći ušao u ta područja preko drugog graničnog prelaza, Bab al-Salama, prenosi Index.hr.

UN-ovo izaslanstvo je u zemlju ušlo preko graničnog prijelaza s Turskom, Bab al-Hawa, nakon što su spasioci i lokalni aktivisti kritikovali  presporo pristizanje međunarodne pomoći. Članovi UN-ova izaslanstva razgovarali su s predstavnicima na sirijskoj strani graničnog prelaza, jedinoj tački preko koje je dosad u potresom pogođena područja pod kontrolom pobunjenika stizala pomoć.

Zatim su otišli u centar Svjetskog programa za hranu (WFP) u Sarmadi, dodaje AFP. Agencija AFP prenosi i da je prvi put konvoj s pomoći ušao i preko drugog graničnog prijelaza, Bab al-Salama. Radi se o 11 kamiona humanitarne pomoći Međunarodne organizacije za migracije (IMO), rekao je njezin glasnogovornik u Ženevi.

Aktivisti osudili sporu UN-ovu reakciju

Misiju čine razne UN-ove agencije, a njezini članovi iz Turske krenuli su u utorak ujutro da bi stigli do granice sa Sirijom, rekao je Kenn Crossley, direktor WFP-a u Siriji, istaknuvši da se "ovdje velikim dijelom radi o misiji procjene".

Aktivisti i humanitarni radnici koji djeluju na sjeverozapadu, osudili su sporu UN-ovu reakciju u područjima pod kontrolom pobunjenika nakon potresa te su pritom ukazali na sasvim drukčiju situaciju po pitanju slanja humanitarne pomoći zrakoplovima koji slijeću u zračne luke pod kontrolom Damaska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:52