/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
18/04/2023 u 14:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN spremne da se povuku iz Avganistana ukoliko talibani ne dozvole ženama da rade

Štajmer je nekoliko ekonomskih problema pripisao talibanskoj politici zabranjivanja ženama da rade

Ujedinjene nacije (UN) spremne su da se povuku iz Avganistana u maju ukoliko talibani na vlasti ne dozvole rad ženama u toj organizaciji, saopštio je danas šef UN Programa za razvoj (UNDP) Ahim Štajmer.

Štajmer je saopštio da zvaničnici UN pregovaraju sa Vladom Avganistana u nadi da će uspjeti da izdejstvuju izmjene u naredbe kojima se stanovnicama zabranjuje rad u toj organizaciji.

-Pošteno je reći da tamo gde se trenutno nalazimo cio sistem Ujedinjenih nacija mora da napravi korak unazad i preispita svoju sposobnost da tu djeluje"-rekao je Štajner.

On je dodao da su talibani dozvolili Avganistankinjama da obavljaju neke poslove i da podaci UN pokazuju da ekonomija te države ubrzano slabi.

U decembru 2022., avganistansko Ministarstvo privrede je objavilo da je za 1.260 nevladinih organizacija koje su radile u toj zemlji, zabranjeno da zapošljavaju Avganistanke zbog "ozbiljnih pritužbi" za nepoštovanje islamskog pokrivanja tijela i lica.

UN nijesu bile time pogođene.

Dan posle te zabrane više nevladinih organizacija objavilo je da će obustaviti rad, ali su ga nastavile sredinom januara uz podrušku ženskog osoblja u nekim sektorima koji su izuzeti od zabrane, kao što su zdravstvo i prehrana stanovništva.

Od povratka na vlast u avgustu 2021. talibani su vratili strogu primenu Islama kojim je bio obilježen njihov prvi period na vlasti (1996-2001) i uveli druge mjere kojim je ograničena sloboda žena.

Talibansko preuzimanje vlasti propraćeno je vrlo skromnim pokazateljima ekonomskog oporavka. Došlo je do izvjesnog povećanja izvoza, izvjesne stabilizacije deviznog kursa i manje stope inflacije. Očekuje se da će i skromni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti smanjen zbog povećanja broja stanovnika.

Štajmer je nekoliko ekonomskih problema pripisao talibanskoj politici zabranjivanja ženama da rade.

-Ukoliko UN ne bude u Avganistanu mogu da vidim sliku miliona mladih djevojaka, mladića, očeva, majki, koji neće imati dovoljno da jedu- rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:48