/ - UNSPLASH, URANIJUM, RADIJACIJA
15/03/2023 u 20:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN strahuju za nuklearnu bezbjednost: Nestalo 2,5 tone uranijuma iz Libije

U saopštenju se ističe da činjenica da je lokacija nuklearnog materijala nepoznata može predstavljati radiološki rizik kao i strah za nuklearnu bezbjednost

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) utvrdili su da je oko 2,5 tona prirodnog uranijuma nestalo sa jedne libijske lokacije koja više nije pod kontrolom vlade, navela je agencija u izvještaju upućenom državama članicama u koji je Rojters imao uvid, prenosi Nova S.

Tokom inspekcije u utorak, inspektori IAEA utvrdili su da se “10 kontejnera u kojem se nalazilo oko 2,5 tone prirodnog uranijuma u obliku UOK (koncentrata uranijumske rude), za koje je Libija prethodno prijavila da su uskladištene na lokaciji, više ne nalaze na toj lokaciji”, naveo je šef IAEARafael Grosi u saopštenju sa oznakom povjerljivosti.

U saopštenju se ističe da činjenica da je lokacija nuklearnog materijala nepoznata može predstavljati radiološki rizik kao i strah za nuklearnu bezbjednost.

- IAEA će sprovesti dalje aktivnosti kako bi razjasnila okolnosti uklanjanja materijala i utvrdila sadašnju lokaciju - navodi se u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:56