Ilustracija
22/02/2023 u 10:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN traži 1,3 milijarde dolara za podršku izbjeglicama iz Južnog Sudana

Apel je uslijedio zbog pogoršanja ekonomskih prilika u cijeloj regiji, jer su dugoročni uticaj pandemije COVID-19 i posljedice rata u Ukrajini, podstakli cijene goriva i hrane i povećali stopu nezaposlenosti

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i 108 humanitarnih i razvojnih partnera apelovali su na prikupljanje 1,3 milijarde dolara za zaštitu i pomoć za oko 2,2 miliona izbjeglica iz Južnog Sudana.

Portparolka UNHCR-a Šabija Manto, na konferenciji za novinare u Ženevi, istakla je da će novac biti usmjeren za podršku južnosudanskim izbjeglicama i njihovim domaćinima u Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Keniji, Sudanu i Ugandi, javlja Mina.

Ona je naglasila da je apel uslijedio zbog pogoršanja ekonomskih prilika u cijeloj regiji, jer su dugoročni uticaj pandemije COVID-19 i posljedice rata u Ukrajini, podstakli cijene goriva i hrane i povećali stopu nezaposlenosti, prenosi Anadolija.

Iz UNHCR-a su pozvali međunarodnu zajednicu da poveća podršku za milione izbjeglica koji nijesu u mogućnosti da se vrate svojim domovima, jer se njihova država i dalje suočava sa krhkim mirom.

Manto je dodala da će podrška biti ključna u zadovoljavanju najosnovnijih potreba izbjeglica u zemljama domaćinima, uključujući smještaj, obrazovanje, zdravstvo, kao i pomoć u hrani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:23