/ - FOTO: TVITER
13/06/2023 u 22:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Uništenje ukrajinske brane dovešće do poskupljenja hrane u svijetu

Ukrajina i Rusija dva su ključna svjetska proizvođača hrane i veliki igrači na tržištu pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja

Brana Kahovka probijena je u ranim satima 6. juna oslobodivši ogromnu količinu vode koja je preplavila jug Ukrajine. Zasad se ne zna uzrok iako norveški seizmolozi i američki sateliti tvrde da su registrovali eksploziju. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za uništenje.

Šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths za BBC je rekao da bi uticaj tog događaja na svjetsku sigurnost hrane mogao biti značajan.

- To je žitnica, cijelo područje nizvodno, prema Crnom moru i Krimu, žitnica je ne samo za Ukrajinu nego i za svijet. Već smo suočeni s poteškoćama po pitanju sigurnosti hrane, ali njene cijene će sad, siguran sam, narasti - rekao je Griffiths.

“Gotovo je neizbježno”, dodao je, “da vidimo ogromne, ogromne probleme u žetvi i sjetvi iduće godine”.

- I stoga ćemo imati ogroman uticaj na sigurnost hrane, to će se dogoditi - upozorio je.

Ukrajina i Rusija dva su ključna svjetska proizvođača hrane i veliki igrači na tržištu pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja.

Griffiths je rekao da je o rezervoaru vode koji je brana držala za pitku vodu ovisilo 700.000 ljudi. Bez čiste vode prijete im bolesti, a najranjivija su djeca.

Britanac je rekao i da je šteta ovih razmjera nanesena civilnoj infrastrukturi u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom, uključujući Ženevsku konvenciju.

“To je očito”, kazao je, “ko god je to učinio, prekršio je Ženevsku konvenciju”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 08:20