/ - FOTO: EPA
29/11/2023 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN upozorio Iran: Prestanite ubijati maloljetnike

Dodala je da je Iran među zemljama sa najvećim brojem smrtnih kazni, posebno za krivična djela povezana sa drogom, pri čemu su manjine nesrazmjerno osuđene na smrt, i pozvala Iran da odmah obustavi primjenu smrtne kazne i uvede moratorijum na njenu upotrebu

Ujedinjene nacije izrazile su žaljenje zbog pogubljenja dvije osobe u Iranu, od kojih je jedna maloljetna, i pozvale Teheran da odmah prestane sa primjenom smrtne kazne.

- Pogubljenje 17-godišnjeg Hamidreze Azarija, koji je optužen za ubistvo, prvo je prijavljeno pogubljenje djece prestupnika u Iranu ove godine. Takođe smo zabrinuti zbog pogubljenja, istog dana, 22-godišnjeg Milada Zohrevanda, osme osobe koja je pogubljena u kontekstu protesta u septembru 2022‘- poručila je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Elizabet Trosel, prenose Nezavisne.

Kako navodi Gardijan, ona je istakla da Teheran ima obavezu prema međunarodnim konvencijama da zabrani smrtne kazne i njihovo sprovođenje za zločine koje su počinili pojedinci mlađi od 18 godina.

- Dostupne informacije ukazuju da su suđenjima nedostajali osnovni zahtjevi za pravilan postupak prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima. Postoje i zabrinjavajući izvještaji da su Zohrevandovi roditelji uhapšeni nakon njegovog pogubljenja. Izražavamo žaljenje zbog pogubljenja- rekla je ona.

Dodala je da je Iran među zemljama sa najvećim brojem smrtnih kazni, posebno za krivična djela povezana sa drogom, pri čemu su manjine nesrazmjerno osuđene na smrt, i pozvala Iran da odmah obustavi primjenu smrtne kazne i uvede moratorijum na njenu upotrebu.

- Takođe pozivamo vladu da prestane da koristi krivične postupke za kažnjavanje političkih aktivista i drugih zbog ostvarivanja prava na slobodu govora i mirnog okupljanja- dodala je Trosel.

Iranska ljudska prava (IHR) i pariska grupa Zajedno protiv smrtne kazne, su u zajedničkom izveštaju naveli da su prole godine u Iranu pogubljene najmanje 582 osobe, što je najvći broj od 2015, i što je znatno više od 333 pogubljenja koliko ih je bilo 2021. godine.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:47