Generalna skupština UN / - SHUTTERSTOCK
11/04/2023 u 11:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Za pomoć Avganistanu hitno potrebno 800 miliona dolara

Humanitarne agencije su Avganistancima od povratka talibana na vlast 2021. godine pružale podršku u hrani, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti

Svjetski program Ujedinjenih nacija (UN) za hranu (WFP) saopštio je da je hitno potrebno 800 miliona američkih dolara za pomoć Avganistanu u narednih šest mjeseci, jer je ta azijska država u velikoj opasnosti od gladi.

Humanitarne agencije su Avganistancima od povratka talibana na vlast 2021. godine pružale podršku u hrani, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, pored loše ekonomske situacije, na distribuciju pomoći ozbiljno je uticala odluka talibanske vlasti da ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama, prenosi Al džazira Balkans.

UN nijesu bile obuhvaćene tom zabranom, ali su prošle sedmice saopštile da vlasti sprečavaju Avganistanke da rade u agencijama UN-a.

Iz WFP su naveli da humanitarne radnice imaju vitalnu ulogu u pružanju pomoći u hrani i da će uložiti sve moguće napore da se ta pomoć nastavi.

„Hitno nam je potrebno 800 miliona dolara u narednih šest mjeseci da nastavimo pružati pomoć ljudima širom Avganistana“, saopšteno je iz WFP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:32