УНЕСКО страхује од штете на културним објектима у Украјини / фото: AFP/GETTY IMAGES - MIGUEL MEDINA
04/03/2022 u 07:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНЕСКО страхује од штете на културним објектима у Украјини

У Украјини се налази седам локација одређених као локације свјетске баштине укључујући катедралу Свете Софије у главном граду Кијеву

Унеско је упозорио на штету коју би рат Русије против Украјине могао да нанесе културном наслијеђу те земље, и придружио се растућим осудама културних институција због руске инвазије на Украјину.

Агенција УН за образовање, науку и културу  је објавила да ради на процјени украјинских образовних и културних инстутуција и локација које су УН уврстиле у списак свјетске баштине, преносе агенције.

У Украјини се налази седам локација одређених као локације свјетске баштине укључујући катедралу Свете Софије у главном граду Кијеву.

Друге локације на УН листи налазе се у западном граду Лавову, у црноморској луци Одеси, и у другом по величини граду Харкову. У сва четири града било је руских артиљеријских напада и бомбардовања.

"Морамо очувати ово културно насљеђе као свједочанство прошлости и као вектор за мир у будућности", рекла је генерална директорка Унеска, Одре Азуле.

У саопштењу она је рекла да та УН агенција координише напоре са украјинским властима да кључне историјске споменике и локације широм Украјине што је прије могуће обиљежи међународно признатим знаком за заштиту културног наслеђа током рата.

Унеско ће такодје организовати састанак са директорима музеја да им помогне да очувају колекције музеја и културно власништво док бијесни рат.

Најмање седам образовних институција оштећено је у нападима протекле недеље укључујући Национални универзитет Каразин у Харкову у сриједу, наводи се у саопштењу.

Амстердамски Музеј Ермитаж саопштио је данас да је прекинуо сарадњу с Музејом Ермитаж у Санкт Петербургу. Музеј у Амстердамо навео је да се дуго дистанцирао од политике у Русији под предсједником Владимиром Путином док је градио блиске везе са Ермитажом што му је дало приступ "једној од најчувенијих умјетничких збирки" из којих је могао да узима експонате за изложбе.

"Руски напад на Украјину чини да држање дистанце више није одрживо. Наш Управни одбор одлучио је да прекине везе са Државним музејом Ермитаж", саопштио је холандски музеј.

Музеј је изразио наду да ће моћи да обнови везе када се врати мир и "наступе промјене у будућности Русије".

У још једном потезу културне изолације Москве Шведска академија која даје Нобелову награду за књижевност прекинула је дугогодишњу праксу да не даје политичке изјаве и осудила руску инвазију.

Академија је навела да су њена историја и мисија дубоко укоријењене у трацидијама слободе изражавања, увјерења и трагања.

"Придружујемо се радовима наших сродних академија, књижевних и културних институција, установа вишег образовања, бранилаца слободе медија, организација за људска права и појединачних држава у изражавању гнушања пред неоправданим нападом руске владе на Украјину и њен народ" навела је шведска академија.

У протеклој недељи Холивуд се придружио међународним филмским фестивалима, оркестрима, умјетничким поставкама и другим културним институцијама у стављању Русије на црну листу и промовисању украјинских умјетника у знаку солидарности.

Руски балетски театар, независна балетска компанија с мултинационалним ансамблом који је на турнеји у САД, преименовао се данас у РТБ Балет театар и истакао слоган "Играмо за мир. Ми смо са Украјином".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:58