Венеција угрожена уласцима крузера / - ЕПА
22/06/2021 u 06:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унеско: Венеција угрожена, мора забранити улазак крузера

Потребно је хитно донијети дугорочно рјешење, рјешење којим ће бити потпуно забрањен улазак крузера у лагуну и њихово преусмјеравање у одговарајућу луку, упозорава Унеско

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу Унеско саопштила је данас да ће размотрити предлог да стави Венецију на своју листу угрожених подручја уколико град не изда трајну забрану пристајања крузера у лагуну.

Унеско најављује да ће о том питању разговарати на пленарној сједници од 16. до 31. јула. У случају одобрења, Агенција би могла да захтијева хитну акцију италијанске владе до следећег фебруара, јавила је Анса.

Унеско је упозорио да ће опстанак Венеције бити још више угрожен ако град не изда трајну забрану пловидбе крузерима.

Потребно је хитно донијети дугорочно рјешење, рјешење којим ће бити потпуно забрањен улазак крузера у лагуну и њихово преусмјеравање у одговарајућу луку, упозорава Унеско, а пренио је британски Гардијан.

- Стављање Венеције на УН листу угрожених подручје био би озбиљан проблем за нашу земљу и више нема времена за губљење. Најновијом уредбом направљен је важан корак, али морамо учинити више и одмах спријечити пролазак великих бродова кроз канал Ђудека - рекао је италијански министар културе Дарио Франческини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:39