/ - SHUTTERSTOCK
08/06/2023 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Unicef: Spaseno 300 djece iz sirotišta u glavnom gradu Sudana, 71 umrlo

Međunarodni komitet crvenog krsta, koji je pomogao u evakuaciji, rekao je da su djeca stara od jedne do 15 godina prebačena pošto je obezbijeđen bezbjedan koridor do Madanija, glavnog grada provincije Džazira, na oko 135 kilometra jugoistočno od Kartuma

Oko 300 djece raznih uzrasta spaseno je iz sirotišta u glavnom gradu Sudana Kartumu, gdje su bili blokirani dok su se vodile borbe između zaraćenih strana u gradu, saopštili su danas zvaničnici humanitarnih organizacija.

Djeca su evakuisana pošto je u toj ustanovi od sredine aprila umrlo 71 dijete od gladi i bolesti.

Tragedija u sirotištu Al Majkoma bila je glavna vijest prošlog mjeseca, dok su se borbe vodile između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF).

Stradanje djece upozorilo je na teške posljedice koje civili snose od sredine aprila kada su izbile borbe između snaga vjernih generalu Abdel-Fatah Burhanu i snaga RSF koje predvodi general Mohamed Hamdan Daglo.

Oko 300 djece iz sirotišta Al-Majkoma prebačeno je na „bezbjedniju lokaciju“ u toj zemlji, rekao je portparol Unicefa, agencije Ujedinjenih nacija za djecu, Rikardo Pires.

Sudanska ministarstva za socijalni razvoj i zdravstvo preuzela su brigu o djeci, dok je Unicef obezbijedio humanitarnu podršku uključujući ljekarsku pomoć, hranu, aktivnosti obrazovanja i igre, rekao je Pires.

On je rekao da su djeca pregledana poslije dugog puta do nove lokacije i da će svako dijete, kome je to potrebno, biti smješteno u bolnicu.

Međunarodni komitet crvenog krsta, koji je pomogao u evakuaciji, rekao je da su djeca stara od jedne do 15 godina prebačena pošto je obezbijeđen bezbjedan koridor do Madanija, glavnog grada provincije Džazira, na oko 135 kilometra jugoistočno od Kartuma. Prebačeno je i 70 osoba koje će se brinuti o djeci.

- Djeca su imala jako teške trenutke u oblasti gdje je sukob besnio posljednjih šest nedjelja, bez pristupa odgovarajućoj zdravstvenoj njezi, a posebno je teško za mališane sa specijalnim potrebama - rekao je Žan-Kristof Sandoz, šef delegacije Međunarodnog crvenog krsta u Sudanu.

Nazim Sirag, aktivista koji vodi lokalnu humanitarnu organizaciju Hadhrin rekao je da su djeca prebačena kasno u utorak do nove ustanove u Madaniju. On je saopštio da je najmanje 71 dijete umrlo u sirotištu Al Majkoma u Kartumu od početka rata u Sudanu 15. aprila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 11:31