Лого Уницефа / - фото: Фејсбук Уницеф
25/02/2022 u 17:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНИЦЕФ: Талибани спремни да дозволе дјевоjчицама да се врате у школе

Иако нема званичне забране, дјевоjчицама коjе су седми или виши разреди забрањено jе да иду у школу у већем дијелу земље од кад су талибани преузели власт

Талибани су показали спремност да дозволе авганистанским дјевоjчицама да од наредног месеца иду у школе, што jе jедан од главних захтјева међународне заjеднице, изjавила jе данас нова извршна директорка УНИЦЕФ-а Катарина Расел.

Истакла jе да остаjе да се види да ли ће њихова спремност обистинити 21. марта.

- Де факто (талибанска) власт дала нам jе индикациjе да то намјераваjу и надамо се да ће се то догодити и вјеруjемо да би требало да се догоди - рекла jе она у ексклузивном интервjуу за агенциjу АП.

Иако нема званичне забране, дјевоjчицама коjе су седми или виши разреди забрањено jе да иду у школу у већем дијелу земље од кад су талибани преузели власт.

Приступ образовању главни jе захтјев међународне заjеднице. Талибани као оправдање наводе недостатак простора да се оформе одвоjена одјељења.

Авганистан jе био прва дестинациjа за њену званични посету након преузимања функциjе. Расел се ове недеље састала са талибанским званичницима како би разговарали о забринутостима због здравља дјеце и права на образовање, посебно о растућоj пријетњи потхрањености и приступа образовању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:37