/ -фото: UNSPLASH
23/02/2022 u 09:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦГ: Психолози да се адекватно третирају у систему здравствене заштите

Користимо прилику да се обратимо као Удружење психолога Црне Горе са намјером да укажемо на потребу да се психолози адекватно третирају у систему здравствене заштите, наводе они

Удружење психолога Црне Горе жели да вас обавијести да смо упутили обраћање у вези повећања коефицијената психолога у здравству, саопштили су из поменутог удружења.

-Званичним путем смо се обратили на сљедеће адресе: др Јелена Боровинић Бојовић, министарка здравља, Милојко Спајић, министар финансија и социјалног старања, др Лјиљана Радуловић, директорица КЦЦГ, др Љиљана Кривокапић, предсједница Самосталног синдиката здравства, Милан Ђуровић, предсједник Синдиката слободних радника КЦЦГ, Синиша Бјековић, Институција заштитника људских права и слобода-наводе они.

Садржина обраћања:

Користимо прилику да се обратимо као Удружење психолога Црне Горе са намјером да укажемо на потребу да се психолози адекватно третирају у систему здравствене заштите.

Након добијања  измјена и допуна ГКУ за здравство у којем су повећани коефицијенти за здравствене раднике указујемо да је неопходно да се специјалистима клиничке психологије, дипломираним психолозима увећа коефицијент за обрачун плата.

Наиме, Законом о здравственој заштити Црне Горе међу здравствене сараднике се убрајају и специјалиста клинички психолог, дипломирани психолог. Они су запослени у оквиру различитих клиника, одјељења и центара који су саставни дио Клиничког центра ЦГ, а активно су укључени у процес лијечења пацијената различитог  узраста (одрасли, дјеца).

Психолози у чије име се обраћамо су осим иницијалног образовања стекли и додатне специјализације, завршили психотерапијске едукације и друге обуке за специфичне методе рада са различитим категоријама корисника  здравствених услуга.

Сходно својој струци, опису посла они учествују у процесу дијагностике (амбулантно, хоспитално), у терапијским поступцима (индивидуална и групна психотерапија); вођења медицинске документације, писања специјалистичких налаза.

Јасно је да се ове врсте активности не могу сврстати у исту категорију активности које обавља немедицинско особље (правници, економисти итд) како је то до сада било у систему здравства Црне Горе, него треба да буду третирани као медицински сарадници са свим  специфичностима. Ово значи и да  треба да буду препознати и кроз коефицијент.

С увјерењем да ћете препознати улогу психолога и кроз адекватну надокнату, срдачно Вас поздрављамо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:56