Photo by lilzidesigns on Unsplash / - PHOTO BY LILZIDESIGNS ON UNSPLASH
26/01/2022 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упозорење ММФ-а: Ако сукоб у Украјини ескалира, потрајаће висока инфлација

У 2023. инфлација би требала попустити захваљујући блажем расту цијена горива и хране, прогнозирали су

Ескалације сукоба између Русије и Украјине вјероватно би додатно повећале трошкове енергије и цијене робе за многе земље па би се инфлација дуже задржала на вишем нивоу, упозорила је службеница Међународног монетарног фонда, prenosi Index.hr.

Данашња ситуација битно се разликује од оне у 2014. години када је Русија анектирала украјинску регију Крим, а цијене енергије прилично су оштро пале због ниске потражње и велике понуде плина из шкриљевца, нагласила је у уторак прва замјеница извршне директорице ММФ-а Гита Гопинат.

"Ако заиста дође до сукоба, имаћемо раст цијена енергије"

"Овај пут... ако заиста дође до сукоба, свједочили бисмо расту цијена енергије", рекла је Гопинат у интервјуу за Ројтерс, напомињући да се актуелна криза заоштрава у зимским условима, када су залихе природног плина у Европи пуно мање.

Расту и цијене друге робе коју Русија извози, што би могло подтсаћи "још већи, широки раст" цијена робе уколико се сукоб распламса, рекла је службеница ММФ-а Ројтерсу након објаве ажурираних прогноза за свјетску привреду.

Руска привреда пала је у 2015, након анексије Крима, за 3.7 одсто због пада цијена нафте и међународних санкција. ММФ тренутно процјењује да ће ове године порасти 2.8 одсто у 2022, али процјена не укључује ризик сукоба, рекла је Гопинат.

Инфлација, која је већ веома висока, могла би остати таква знатно дуже

На конференцији за новинаре поводом објаве прогноза службеница ММФ-а је изјавила да би ескалација сукоба и потенцијалне западне санкције Русији вјероватно повисиле цијене нафте и природног плина и трошкове енергије за многе земље у свијету.

То би значило да би инфлација, која је већ на веома високом нивоу широм свијета, могла остати "знатно повишена дуже" вријеме, нагласила је. Тиме се повећава ризик цементирања инфлације на врло високом нивоу, која би подстакла подизање плата, а више плате значиле би још вишу инфлацију и формирала би се спирала, додала је.

Сукоб би утицао и на руско тржиште дионица и на руску валуту, напоменула је Гопинат, додавши да се службеници ММФ-а и даље надају мирном рјешењу. ММФ је у уторак ревидирао своју процјену овогодишње инфлације у развијеним и привредама у развоју, на 3.9 односно 5.9 одсто, упозоривши да ће појачани цјеновни притисци вјероватно потрајати дуже но што се очекивало.

У 2023. инфлација би требала попустити захваљујући блажем расту цијена горива и хране, прогнозирали су.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:32