Photo by Executium on Unsplash-илустрација
16/06/2021 u 22:14 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упозорење: У оптицају око 5.000 криптовалута, нема контроле

Европа и Сједињене Америчке Државе (САД) раде на прописима за регулисање дигиталне имовине и њихових добављача, пошто инвеститори траже нова основна правила

Ширење криптовалута без икаквих јасних прописа разлог је за забринутост, саопштио је шеф италијанског берзанског регулатора Паоло Савона, упозоривши да је у свијету у оптицају између четири хиљаде и пет хиљада дигитаних валута чије трговање уопште није уређено.

Савона се тако придружио мноштву лидера финансијских институција који се залажу за већу регулацију тог тржишног сегмента, истичући да криптовалуте могу олакшати незаконите активности попут прања новца и чак подрити способност централних банака да воде монетарну политику, преноси Б92.

-Без одговарајућег надзора може доћи до погоршања тржишне транспарентности, која је основ легитимности и рационалног избора за тржишне оператере-рекао је Савона, који је предсједник италијанске комисије за тржиште капитала, Консоб, представљајући годишњи извјештај тог надзорног тијела.

Европа и Сједињене Америчке Државе (САД) раде на прописима за регулисање дигиталне имовине и њихових добављача, пошто инвеститори траже нова основна правила.

Уз развој регулаторног оквира, неке земље, укључујући Кину, Британију и Русију, разматрају и покретање сопствених дигиталних валута њихових централних банака.

Савона је навео да се у оптицају налази око четири до пет хиљада криптовалута за које не постоји било каква форма регулативе.

-Ако томе додамо недавно Консобово искуство са затварањем више стотина веб сајтова у Италији које илегално прикупљају штедњу, слика постаје забрињавајућа- додао је Савона.

Он је упозорио да криптовалуте могу послужити као параван за криминалне активности попут утаје пореза, прања новца, финансирања тероризма и отмице.

-Ако тражење рјешења на европском нивоу буде предуго трајало, мораћемо да предузмемо сопствене мјере- поручио је Савона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:10