Photo by NASA on Unsplash
28/08/2021 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ураган Ида погодио Кубу, пријети Луизијани разорном снагом

Ида је данас нагло ојачала и прешла из нивоа тропске олује у ураган, носећи са собом вјертове брзине 128 километара по часу док је прелазила преко западне Кубе ка Мексичком заливу

Ураган Ида погодио је данас Кубу, а пријети да разорном снагом током викенда погоди и савезну америчку државу Луизијану због чега је наређена евакуација у главном граду Њу Орлеансу и широм приобалног подручја, преноси Nova S..

Ида је данас нагло ојачала и прешла из нивоа тропске олује у ураган, носећи са собом вјертове брзине 128 километара по часу док је прелазила преко западне Кубе ка Мексичком заливу.

Амерички Национални центар за урагане предвиђа да ће Ида ојачати у изузетно опасан ураган четврте категорије са вјетровима јачине 225 километара на час, прије него што у суботу погоди обалу југа САД, преноси АП.

Градоначелница Њу Орлеанса Латоја Кантрел наредила је да се евакуишу сви који живе ван система насипа који штите град од поплава.

Она није прецизирала колико људи живи у тим дјеловима, али је упозорила грађане који имају здравствене проблеме и друге специјалне потребе да брзо напусте угрожено подручје.

Латоја Кантрел је рекла да је олуја за кратко вријеме много ојачала и да није могуће наредити обавезну евакуацију за цио град јер нема времена.

Градски званичници упозорили су грађане да буду припремљени на дуже прекиде струје и затражили од старијег становништва да размотре евакуацију.

Градоначелница Батон Ружа Шерон Вестон Брум прогласила је ванредну ситуацију и рекла да је град распоредио вреће с пјеском на осам стратешких локација припремајући се за долазак олује, додаје Глас Америке.

Гувернер Луизијане Джон Бел Едвардс прогласио је ванредно стање у четвртак, а у петак рекао да је од предсједника САД Джозефа Бајдена затражио федерално проглашење хитне ситуације и прије него што Ида стигне до америчког тла.

-Постоји све већи ризик од олујних удара опасних по живот, оштећујућих ураганских вјетрова и обилних падавина у неђељу и понеђељак, посебно дуж обале Лоуизијанеч- упозоравају из центра за урагане.

Очекује се да ће олуја погодити Луизијану на исти дан као и ураган Катрина пре 16 година, када је опустошен велики дио обале.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 03:51