Путин и Бајден / ЕПА ЕФЕ - ЕПА ЕФЕ
12/02/2022 u 21:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ушаков: Разговор Путина и Бајдена балансиран и послован

Притисак око теме инвазиjе jе координисан и хистериjа jе достигла врхунац - рекао jе Ушаков

Помоћник председника Русиjе Владимира Путина, Jурирj Ушаков, рекао jе да jе телефонски разговор Путина и његовог америчког колеге Џоа Баjдена био "балансиран и послован", али jе истакао да САД и НАТО поново нису размотриле главне безбедносне проблеме Русиjе, преносе РИА новости.

Ушаков jе рекао да jе разговор, коjи jе траjао нешто више од сата, одржан у "атмосфери хистериjе о наводноj намери Русиjе да изврши инвазиjу на Украjину, коjу су изазвали амерички званичници".

- Притисак око теме инвазиjе jе координисан и хистериjа jе достигла врхунац - рекао jе Ушаков.

Када jе ријеч о премјештању jединица руске воjске на териториjи Русиjе више мјесеци се подиже тензиjа, а последњих дана и сати ситуациjа jе доведена до апсурда, констатовао jе Путинов помоћник.

Указао jе и да jе америчка страна иницирала разговор са Путином базираjући се на вероватноћи „инвазиjе“ Русиjе на Украjину.

- Базираjући се на тако катастрофичном сценариjу, америчка страна jе тражила данашњи телефонски разговор иако jе било планирано да се он обави почетком наредне недеље, тачниjе у понедељак - обjаснио jе Ушаков.

- Путин jе прошао кроз историjу односа САД, НАТО и Русиjе, шта jе на краjу довело до актуелне кризе. Указао jе да су СССР и Америка у време Хладног рата били апсолутни противници али да су, на пример, 90-тих година били нешто попут приjатеља , али да су чак и тада САД и НАТО имали краjње неконструктиван однос према Русиjи. Управо тада jе почело практично ширење сфере активности НАТО, управо тада су примљене нове чланице и Алиjанса се приближила границама Русиjе - препричао jе Ушаков.

Како jе навео, Баjден jе током разговора рекао да су Америка и Русиjа конкуренти, али да мораjу да учине све како би се избегао наjгори сценарио у вези са Украjином.

- Баjден jе рекао да су наше две велике земље и сада конкуренти, али да мораjу да учине све да подрже стабилност и безбиједност у цијелом свијету, као и да даjу све од себе да се избегне наjгори сценарио у контексту актуелне ситуациjе око Украjине - навео jе он, а преноси РИА.

Амерички председник jе током разговора сасвим очекивано поменуо могуће антируске санкциjе али акценат ниjе био на том питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:30