/ - PHOTO BY HAMID ROSHAAN ON UNSPLASH
03/04/2022 u 19:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Пакистана одобрио распуштање Парламента

Устав Пакистана у тим ситуацијама предвиђа успостављање привремене владе до избора који ц́е се одржати у року од 90 дана од распуштања парламента

Пакистански предсједник Арифа Алвија одобрио је распуштање Парламента и почетак припреме за пријевремене изборе јер је премијер Имран Кан одбацио да се гласа о неповјерењу влади, изазивајући уставну кризу, преноси N1.

Опозиција коју предводе Пакистанска народна партија (ППП) и Пакистанска муслиманска лига-Наwаз (ПМЛ-Н), поднијела је захтјев за изгласавање неповјерења Кановој влади 8. марта, тврдећи да је премијер изгубио повјерење већине посланика.

Кан је оптужио опозицију да је у дослуху са САД у покушају да га свргне због његових спољнополитичких одлука у прилог Кини и Русији.

Остаје на Врховном суду да одлучи о законитости данашњих одлука. Расправа се очекује идуће недјеље, а не зна се када ће бити одлуке о томе.

Устав Пакистана у тим ситуацијама предвиђа успостављање привремене владе до избора који ц́е се одржати у року од 90 дана од распуштања парламента.

Настао је, међутим, политички хаос који се проширио на Пенџаб, највец́у провинцију, гдје је требало да буде изабран шеф покрајинске власти, Канов кандидат, али је прекинута сједница покрајинске скупштине, а наредна је 6. априла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:46