Evroposlanici, printskrin N1.rs
23/09/2023 u 08:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojena odluka: Veći broj poslanika u Evropskom parlamentu

Kako prenosi FoNet, odlukom Evropskog savjeta određuje se broj poslanika koji će biti izabran u svakoj državi članici na izborima za Evropski parlament za period od naredne do 2029. godina

Evropski savjet u petak je usvojio odluku o sastavu budućeg saziva Evropskog parlamenta, koji će u odnosu na sadašnji saziv imati 15 poslanika više.

Kako prenosi FoNet, odlukom Evropskog savjeta određuje se broj poslanika koji će biti izabran u svakoj državi članici na izborima za Evropski parlament za period od naredne do 2029. godina.

Umjesto sadašnjih 705, Evropski parlament će u narednom sazivu imati 720 poslanika, a 15 dodatnih mjesta podijeliće 12 država.

Po dva dodatna poslanika dobiće Francuska, Španija i Holandija, a po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Letonija.

Ta odluka omogućava državama članicama da donesu odgovarajuće mjere za organizovanje evropskih izbora, koji će biti održani između 6. i 9. juna naredne godine.

Broj poslanika u Evropskom parlamentu iz svake države članice EU približno je srazmjeran broju stanovnika.

Zbog načela opadajuće proporcionalnosti, nijedna država ne može imati manje od šest, ni više od 96 poslanika, a njihov ukupan broj ne može biti veći od 751.

Poslanici u Evropskom parlamentu svrstani su prema političkoj pripadnosti, a ne po državljanstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 13:14