/ FOTO: YOUTUBE ILUSTRACIJA
31/12/2022 u 20:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojena rezolucija u UN-u: Međunarodni sud pravde treba da se izjasni o izraelskoj okupaciji Palestine

Za rezoluciju je glasalo 87 država članica, dok je protiv glasalo 26 zemalja, među kojima Izrael i Sjedinjene Američke Države. Suzdržane su bile 53 zemlje

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je juče rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži da iznese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Za rezoluciju je glasalo 87 država članica, dok je protiv glasalo 26 zemalja, među kojima Izrael i Sjedinjene Američke Države. Suzdržane su bile 53 zemlje.

Rezolucijom je od suda sa sjedištem u Hagu zatraženo da iznese svoje mišljenje "o pravnim posljedicama koje proizlaze iz kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje od strane Izraela, iz njegove produžene okupacije, naseljavanja i aneksije palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava".

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan osudio je usvajanje rezolucije i rekao da je to "odvratna odluka" i "sramota za UN i svaku zemlju koja je podržava".

- Svaka odluka pravosudnog organa koji dobija mandat od moralno bankrotiranih i ispolitizovanih UN je potpuno nelegitimna - rekao je Erdan.

Palestinski ambasador Rijad Mensur je poručio:

- Ovo glasanje dolazi dan nakon što je formirana nova Vlada Izraela koja je najavila da će ubrzati kolonijalnu i rasističku politiku protiv palestinskog naroda - rekao je. 

Sud UN-a je posljednji put razmatrao izraelsko-palestinski sukob 2014. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 14:26