фото: Твитер / - фото: Твитер
31/12/2021 u 18:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Уз спектакуларан ватромет: Више земаља широм свијета прославило Нову годину

Аустралиjа се опростила од 2021. величанственим ватрометом изнад луке у Сиднеjу, jер су добре виjести из Jужне Африке, прве земље коjа jе прошла омикрон талас, дониjеле наду у радосниjу Нову годину

Аустралиjа се опростила од 2021. величанственим ватрометом изнад луке у Сиднеjу, jер су добре виjести из Jужне Африке, прве земље коjа jе прошла омикрон талас, дониjеле наду у радосниjу Нову годину.

Становници острвских држава Самое, Кирибата, Новог Зеленда, а и Аустралиjе, први су честитали jедни другима Нову годину, углавном уз отказана или ограничена jавна окупљања, а негдjе и уз спектакуларан ватромет.

Аустралиjа се опростила од 2021. величанственим ватрометом изнад луке у Сиднеjу, jер су добре виjести из Jужне Африке, прве земље коjа jе прошла омикрон талас, дониjеле наду у радосниjу Нову годину.

На Новом Зеланду поводом дочека, градски мост Харбор бриџ у Окланду и телекомуникациони и посматрачки торањ Скаj тауер били су обасjани празничним освjетљењем, а организован jе и ватромет, види се на снимку Би-Би-Сиjа.

Прослава Нове године на Таjмс скверу у Њуjорку биће одржана упркос рекордном броjу инфекциjа ковид-19, потврдио jе jуче градоначелник Бил де Блазио.

Док су неки амерички градови, попут Атланте, отказали прославе Нове године, де Блазио jе саопштио да висока стопа вакцинациjе против ковид-19 у Њујорку чини изводљивим да се на Таjмс скверу одржи традиционална прослава Нове године, али под строгим мjерама.

Како jе раниjе прецизирано, простор за публику коjи иначе прима око 58.000 људи биће ограничен на око 15.000 како би се омогућила већа дистанца, а сви присутни мораjу да покажу доказ о вакцинациjи и да носе маску.

У Лос Анђелесу, журка у Гранд Парку jе отказана, а репер ЛЛ Кул Џеj морао jе да откаже наступ главног водитеља у емисиjи Еj-Би-Си-а за новогодишњу ноћ, након што jе сазнао да jе позитиван на ковид 19.

Jужна Африка, коjа jе прва подигла узбуну због нове вариjанте корона вируса приредила jе свиjету jедно од посљедњих великих, а добрих изненађења у овоj години, наjављуjући да jе талас омикрона достигао врх без огромног пораста смртних случаjева.

Тамо jе и укинут полициjски час, а дозвољене су прославе за новогодишњу ноћ.

У Азиjи су прославе углавном редуковане или потпуно отказане.

У Jужноj Кореjи jе традиционална поноћна церемониjа звона отказана другу годину за редом, а власти су наjавиле продужење строжих правила дистанцирања на двиjе седмице како би се ухватиле у коштац са сталним порастом инфекциjа.

Масовне прославе су забрањене у Токиjу, а премиjер Фумио Кишида jе позвао становништво да носи маске и ограничи броj на забавама.

Кина jе такође у стању приправности, у 13-милионском граду Сиану jе карантин на снази више од недjељу дана, а новогодишњи догађаjи у другим градовима су отказани.

Власти у главном граду Индонезиjе, Џакарти, планирале су да затворе 11 улица коjе обично привлаче велике гужве за Нову годину.

Малезиjа jе забранила велика окупљања широм земље и отказала годишњи ватромет.

Чини се да Сjеверна Кореjа jедина одступа од овога и да се спрема да прослави Нову годину уз поноћни ватромет на Тргу Ким Ил Сунга у Пjонгjангу, а снимци комерциjалних сателита показуjу да су припреме у току са постављањем бине на тргу, наводи НК Њуз, вебсаjт са сjедиштем у Сеулу.

И многи велики градови у Европи, у коjима се омикрон шири запањуjућом брзином, већ су отказали велика jавна окупљања, док неке престонице и даље планираjу да приреде несвакидашњи дочек своjим грађанима, али уз мjере предострожности.

Атина jе наjавила да ове године неће бити ватромета изнад Акропоља, а Њемачка jе забранила новогодишња окупљања.

Jавне прославе Нове године у Шкотскоj такође су забрањене, а и планирани дочек у Лондону отказан jе због ковида, према наjави градоначелника.

Париз jе отказао своj традиционални ватромет за дочек Нове године изнад авениjе Jелисеjска поља због ублажавања новог таласа корона вируса, а у Италиjи jе Рим само jедан од неколико градова коjи су одлучили да откажу прославе због ширења омикрона.

Међу последњима на свиjету Нову годину дочекће диjелови Француске Полинезиjе и Америчке Самое, сат времена након што она стигне на Хаваjе, Тахити и Кукова острва.

Ипак ватромет у Лондону, наступаjу Елтон Џон и Дуа Липа

Новогодишњи ватромет у Лондону, за коjи jе раниjе речено да jе отказан због ковида другу годину заредом, ипак ће бити приређен уз наступ уживо познатих мужичара, преноси британски таблоид "Сан".

Виjест о ватромету стиже само неколико сати приjе дочека Нове године, а по први пут ће га пратити живи наступ познатих пjевача међу коjима су и Елтон Джон и Дуа Липа, пише "Сан".

Новогодишња манифестациjа у Лондону jе званично укинута другу годину заредом jош у октобру, због ситуациjе са ковид 19, али jе британски лист сазнао да су градске власти измениле одлуку због тога што доминантни омикрон соj по првим подацима ниjе толико опасан, а ту промену су, како се наводи, држале у таjности како би ипак мање људи присуствовало новогодишњем ватромету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jun 2024 09:24