Ilustracija / - EPA
05/06/2024 u 07:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uzbuna u cijeloj Ukrajini, poletio mig 31 s kinžalima

Širom Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna zbog polijetanja u Rusiji borbenog aviona “mig-31k”, koji je nosilac hipersoničnih raketa tipa “kinžal”.

- Cijela Ukrajina je raketna opasnost! Snimljeno je poletanje mig-31k sa aerodroma Savasleika (Nižegorodska oblast) - navodi se u poruci, prenose mediji.

Širom Ukrajine nastavljaju se borbe, a najžešći okršaji tokom prethodnog dana vođeni su u području Dnjepropetrovske, Sumske, Hersonske i Harkovske oblasti.

Ukrajinske snage tvrde da su u posljednja 24 sata gađale trajektni prelaz kod Krima i naftovod u Krasnodorskom regionu.

Moskva ističe da je na teritoriju Belgorodske oblasti ispaljeno više od 100 granata za dva dana.

Ukrajina će dobiti nov sistem PVO od Italije

Dalje od borbe, predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden predstavio je ideju poslijeratnog perioda, koji bi podrazumijevao garancije da ruske trupe nikada neće okupirati Ukrajinu.

Naveo je da to ne znači prijem Kijeva u NATO.

Američki predsjednik je potvrdio učešće i na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) u Italiji, gdje će sa drugim liderima razmatrati dodjeljivanje zamrznutih ruskih sredstava Ukrajini.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, dozvolu zapadnih sila da vojska upotrijebi njihovo oružje za napade na teritoriju Rusije vidi kao važnu za slabljenje neprijatelja.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov vjeruje da su francuski vojni instruktori, čije je potencijalno slanje u Ukrajinu ranije najavio Emanuel Makron, već na teritoriji te države. Zbog toga, kako kaže, oni su legitimna meta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 20:08