Boing, avion, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - JUAN PABLO MASCANFRONI JUANMASCAN1978
18/06/2024 u 22:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uzbunjivač iz Boinga: Neispravni djelovi su možda korišćeni na avionima kompanije

Neki neispravni djelovi aviona možda su korišćeni u procesu proizvodnje Boingovih komercijalnih letilica, navodi se u danas objavljenoj novoj pritužbi uzbunjivača iz te američke avio-kompanije.

Zaposleni u Boingu Sem Mohavk tvrdi da je, kada je Boing ponovo pokrenuo proizvodnju modela „737 Maks“, nakon dva smrtonosna sudara 2018. i 2019. došlo do „300 odsto povećanja u izveštajima o djelovima, koji nijesu ispunili standarde proizvođača“, prenio je CBS.

Medij dodaje da, iako je trebalo da ti djelovi modela „737 Maks“ budu uklonjeni iz proizvodnje i pažljivo praćeni, u izveštaju se navodi kako im je izgubljen trag, prenosi Nova.rs.

Boing planira da otkloni probleme s bezbjednošću i kvalitetom aviona

- Mohavk se plašio da se takvi djelovi ugrađuju na modele 737 i da bi to moglo dovesti do katastrofalnog scenarija- navodi se u izveštaju.

Preminuo još jedan uzbunjivač Boinga

U dokumentu se takođe tvrdi da su, kada je Boing prošlog juna saznao za moguću inspekciju Savezne uprave za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration – FAA), mnogi djelovi premješteni na drugu lokaciju kako bi bili „namjerno sakriveni od uprave“.

Izveštaj je objavljen u danu kada odlazeći izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun treba da svjedoči pred Senatom na Kapitol Hilu zbog zabrinutosti javnosti u vezi sa bezbjednošću aviona te kompanije, nakon incidenta tokom jednog leta početkom januara.

Tada su nekorišćena vrata pala sa potpuno novog Boingovog aviona „737 Maks“ u vlasništvu avio-kompanije Aljaska erlajns, nakon čega je ostala rupa na boku te letilice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 05:54