/ -IZVOR: SPUTNIK/ALEXEY NIKOLSKY/KREMLIN
23/02/2022 u 02:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО) Путин: Мировни споразум више не постоји; Снажна експлозија у Доњецку

Према прелиминарним информацијама, експлозија се догодила на територији телевизијског центра. Жртва није било. Узрок експлозије се утврђује - рекао је извор Интерфакса

Ескалација непријатељстава у Донбасу почела је 17. фебруара, када је украјинска војска почела интензивно да гранатира позиције Доњецке и Луганске народне републике. Власти ДНР и ЛНР су прогласили евакуцаију становништва на територију Русије, након чега је уведена општа мобилизација. На молбу лидера република, предсједник Русије Владимир Путин потписао је указ којим је призната њихова независност.

У Доњецку се чула снажна експлозија

У граду Доњецку у  Доњецкој Народној Републици вечерас се чула снажна експлозија, јавља Доњецка новинска агенција (ДАН). Како се наводи, није познато шта је изазвало експлозију. Интерфакс наводи, позивајући се на неименовани извор, да у експлозији није било жртава.

- Према прелиминарним информацијама, експлозија се догодила на територији телевизијског центра. Жртва није било. Узрок експлозије се утврђује - рекао је извор Интерфакса.

Шта знамо до сад:

- Путин признао независност за Доњецк и Луганск

- Примјећено појачано кретање руске војске код границе са Украјином

- Западне силе најављују увођење санкција Москви

- Украјина поручује да неће насјести на провокације

- Руски парламент одобрио је захтјев Путина за слање војске ван граница Русије

23:10 УН: Војни сукоб би био катастрофалан

Ујединени народи и даље се надају дипломатском рјешењу украјинске кризе унаточ војној ескалацији Русије.

-Видимо да се и даље планирају разговори између САД-а и Руске Федерације, надамо се крајем тједна у Женеви. Надамо се да ће ови састанци одржати-рекао је у  Стéпхане Дујарриц, портпарол гАнтóниа Гутерреса.

Истакнуо је да би војни сукоб био „катастрофалан“.

23:00 Блинкен отказао састанак

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је вечерас да је отказао сусрет са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, заказан за четвртак.

image

Ентони Блинкен

-Википедија

Блинкен је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са украјинским колегом Дмитром Кулебом у Вашингтону објаснио да је прошле недјеље пристао да се састане са Лавровом како би размотрили питања у вези са безбједношћу у Европи, "али само ако Русија не изврши инвазију на Украјину".

- Сада када видимо да инвазија почиње и када је Русија јасно ставила до знања да у потпуности одбацује дипломатију, тај састанак нема смисла - рекао је Блинкен, преноси CNN.

Додао је да се о том питању консултовао са савезницима и да су сви били сагласни.

22:10 Зеленски регрутује војску

Украјински предсједник Володимир Зеленскиј позвао је војне резервисте да се јаве Министарству обране због регрутације потакнуте гомилањем руске војске на граници, али је засад искључио могућност опште мобилизације.

Зеленскиј је рекао да и даље тражи дипломатско рјешење кризе, нагласивши да Украјина "неће препустити ни дјелић територија Русији".

-Мој приоритет је очувати сувереност и територијални интегритет Украјине- рекао је Зеленскиј и додао како поздравља санкције које Русији уводе западне земље.

Након потеза предсједника Русије Владимира Путина о признавању независности за Доњецк и Луганск, као и примијећене појачане активности руских трупа на граници са Украјином, САД и Велика Британија су међу првим државама које су најавиле увођење санкција Москви.

Борис Џонсон дао је изјаву о Украјини након што је Русија признала као независне регионе Луганск и Доњецк које држе побуњеници. Велика Британија је увела санкције за пет руских банака и три руска „богата лица", пише РТ.

image
-FOTO:MAKSIM BOGODVID/SPUTNIK/PROFIMEDIA;DMITRY SANDIMIROV/TASS/PROFIMEDIA;SERGEI KARPUKHIN/TASS/PROFIMEDI

Истовремено, из Kијева стиже саопштење да "неће насјести на провокације", те да ће "наставити да се залажу за политичко-дипломатско решење сукоба".

Огласио се и Путин,  потом и Бајден који је најавио санкцију.

image

Зеленски

-Фото: Фејсбук

Њемачка зауставила гасовод, Медведев: Платићете га сад 2.000 еура!

21:45 Детаљи о слању америчких војника на Балтик

Амерички предсједникЈ вечерас је најавио да ће дио америчких војника који се налазе у Еуропи послати у балтичке државе - Естонију, Латвију и Литву. 

Како је за Вoice of America потврдио виши званичник америчког Министарства одбране, ради се о припадницима америчког ратног ваздухопловства и копнене војске који ће бити премјештени ове седмице.

21:40 Лопта је сада на Путиновом терену

BBC News је објавио мини-анализу данашњег развоја догађаја око Украјине, који је ескалирао до досад невиђених размјера. Америка је раније рекла да ће увести тешке санкције Русији ако руска војска уђе на териториј Украјине. Конкретни детаљи су тада намјерно изостављени. Американци су говорили како не желе прерано открит своје карте, али Русија их је најновијим потезима натјерала да открију карте. Данас је изгледало како да дужносници Бијеле куће не знају како назвати најновији Путинов потез, али амерички предсједник  био је јасан - ово је почетак инвазије и тако ћемо га третирати.

Ради се о санкцијама које нису безазлене. Но, Америка је засад ипак изоставила неке од најдрастичнијих могућих санкција, попут избацивања Русије из сустава банкарских трансакција SWIFT или приступу кључним микрочиповима.

21:50 "Оно што је Путин јуче рекао је застрашујуће"

Бивши декан Факултета политичких знаности Зоран Курелић, стручњак за међународне односе, гостовао је у РТЛ-у Данас на тему Путиновог признања сепаратиста и говора који је притом одржао, пише Index.hr.

Курелић је нагласио да је Путин признао цијеле регије Доњецк и Луханск, а не само дио који држе сепаратисти. 

-Они су признали читаве регије, и Доњецк и Луганск, не само онај дио који је под контролом сепаратиста и не само онај дио који је дио линије разграничења. Према томе, постоји могућност да је сад сукоб сасвим неизбјежан јер је потпуно нејасно на који начин би признали читаве регије, а већину тих регија контролира војска Украјине-казао је Курелић.

Упитан је је ли инвазија већ почела.

-То је рекао Јавид јутрос да мисли да је инвазија почела- реферирао се Курелић на изјаву британског министра. "Ако се мисли да је почела велика инвазија попут окупације Ирака, она сигурно није почела, али је почело увођење руских трупа које нису биле на том територију."

20:20

Након уводног дијела говора, Биден је кренуо најављивати санкције које ће увести Русији.

 - Руски предсједник синоћ је ефективно објавио да ће одрезати дио Украјине. Слушајући његов говор, јасно је да Путин спрема за аргументе да оде још даље. Ово је почетак његове инвазије Украјине, рекао је Бајден. 

"Почећемо уводити санкције које иду пуно даље од оног што смо увели 2014. године, рекао је Биден. "Шта побогу Путин мисли да му даје право признавати нове такозване државе које се налазе на територију сусједне земље? То је кршење међународног права. САД и савезници из НАТО-а ће бранити сваки центиметар територија чланица НАТО-а. Украјину и даље окружује више од 150.000 руских војника, рекао је.

Он је додао  да Русија повећава залихе крви.

 - Што ће им крв ако не планирају инвазију? Одбрана слободе имаће свој трошак, како за Америку тако и за друге. Али пазићемо да трошак санкције иде на рачун Русије, а не других земаља, рекао је он.

Бајден је истакао да је свијет јуче јасно чуо како Путин прекраја историју. Ишао је више од 100 година у историју. Директно је напао право Украјине на постојање. Експлицитно је запријетио ратом ако се његови екстремни захтјеви не прихвате. И даље има времена да се избјегне сценариј који је узроковати незамисливу патњу за милијуне људе. Русији  ћемо судити према дјелима, а не ријечима", рекао је Бајден

20:00

Украјина: Убијен војник, шест их је рањено

Украјина је објавила да је у нападу проруских сепаратиста на истоку земље убијен један војник, а шестеро их је рањено.

19:40 Протест подршке Украјини

Данас је пред руском амбасадом Берлину одржан протест подршке Украјини. Радило се о досад највећем про-украјинском протест у Њемачкој. 

19:25 Војни конвој на путу ка украјинској граници

Ројтерс јавња да је војни конвој од преко 100 камиона и војника виђен како се кроз Рруску Бјелгородску област креће ка граници са Украјином.

19:05 Путин: Улазак војске зависи од ситуације на терену

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да његова земља признаје поред незавиности и суверенитет проруских сепаратиста на истоку Украјине над читавим регионима Луганска и Доњецка, а не само у областима под њиховом контролом.

-Признали смо независност ових република, односно све њихове основне документе, укључујући и њихов устав. А у уставу су уписане границе Доњецке и Луганске области какве су биле када су биле у саставу Украјине- рекао је Путин и додао да тачне границе треба да буду договорене у разговорима двије отцјепљене области и Украјине.

Руски предсједник је на изненадној конференцији за новинаре пренијетој на телевизији рекао да ће могући улазак руске војске на територију Украјине у знак подршке проруским сепаратистима, зависити од ситуације "на терену".

-Нисам рекао да ће наши војници сада ићи тамо... Зависиће од ситуације на терену- рекао је он и додао да би за Украјину било најбоље да се одрекне уласка у НАТО-а и да се држе неутралности.

Путин се такође заложио за демилитаризацију Украјине, наводећи да та земља добија оружје од својих западних савезника и да је вријеме да се предузму мјере ка разоружавању.

18:53 Без санкција за Путина

Министри спољних послова Европске уније сагласили су се да санкционишу 27 Руса и ентитета након што је Москва признала два отцјепљена региона у источној Украјини, као и банке, одбрамбени сектор и ограничавање руског приступа европским тржиштима капитала.

Сви чланови руске Думе, доњег дома парламента, биће погођени санкцијама ЕУ, које обично укључују забрану путовања и замрзавање имовине.

Он је казао да Путин није на листи санкција.

18:48 Прес шефице ЕК о санкцијама Русији

Предсједница Еуропске комисије Урсула вон дер Леyен држи конференцију о санкцијама Русији.

-Поздрављам договор чланица ЕУ-а о новим санкцијама Русији, која је произвела криз и одговорна је за ескалацију. Ускоро ћемо у сурадњи с партнерима финализирати пакет санкција- рекла је она.

18:25 Мађарска шаље војску на границу с Украјином

Мађарска шаље војску на 137 километара дугу границу с Украјином због забринутости о приљеву избјеглица из те земље у случају да криза с Русијом још више ескалира, потврдио је мађарски министар обране Тибор Бенко.

Земље широм источне Еуропе спремају се за вал избјеглица из Украјине, наводи BBC News.

-Мађарске оружане снаге извршават ће хуманитарне задаће те осигуравати да "ниједна оружана скупина не уђе на териториј Мађарске- рекао је Бенко.

-Сигурност Мађарске је најважнија, зато ћемо додати ојачати границус Украјином- поручио је министар.

18:00 Неки грађани ДФоњецка поздрављају Путинову одлуку

Неки од грађана Доњецка изразили су радост и захвалност због одлуке Владимира Путина да призна неовисност проруских сепаратистичких регија на истоку Украјине.

17:50 Путин: Москва ће пружити војну помоћ, мировни споразум више не постоји

Путин је на прес конференцији рекао да ће проруским сепаратистима на истоку украјине "москва пружити све врсте помоћи, укључујући војну помоћ. Додао је да  "мировни споразум с украјином више не постоји".

-Слање војске у украјину зависиће ће о ситуацији на терену-додао је Путин. 

17:37 Столтенберг: Русија никад  није престајала да планира инвазију 

Русија није престала да планира потпуну инвазију на Украјину откако је признала независност сепаратистичких енклава, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

-Све указује на то да Русија наставља да планира напад на Украјину у пуном обиму- рекао је on на конференцији за новинаре и додао:"Настављамо да позивамо Русију да се повуче... никад није касно да се не нападне".

Позвао је Русију да изабере пут дипломатије Столтенберг је рекао и да "видимо провокације у Донбасу" Он је подсјетио да је Русија 2014. већ напала Украјину.

17:30

Руски предсједник Владимир Путин затражио је у уторак од парламента службену дозволу за кориштење војне силе изван граница земље, преноси Washington Post.

Горњи дом руског парламента недуго затим изгласао је одобрење Владиммиру Путину да пошаље војску изван граница Русије. Одобрење је изгласано експресно, у року од сат времена након што га је Путин затражио.

Путиново писмо Горњем дому парламента формализовало је руско војно распоређивање у побуњеничким регионима на истоку Украјине, дан након што је руски предсједник признао њихову независност.

17:00

Лукашенко јасан: "Појачаћемо војну сарадњу"

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је данас да ће Минск развијати војну сарадњу са Русијом, без обзира на то шта Запад мисли о томе.

- Појачаћемо војну сарадњу са нашом Русијом како бисмо унаприједили борбену готовост наше Уније - поручио је Лукашенко.

16:55

Ердоган отказао планирано путовање

Турски предсједник Реџеп Таип Ердоган отказао је планирано путовање у Гвинеју Бисао и враћа се у Турску из Африке раније како би учествовао на онлајн састанку са лидерима НАТО, саопштила је данас његова канцеларија.

Из кабинета турског предсједника је саопштено да је онлајн самит НАТО заказан за сјутра.

16:50

Бијела кућа размјештање војника назвала инвазијом

Бијела кућа је почела размјештај руских војника у источној Украјини називати ​​"инвазијом", јавља АП.

Неколико европских челника изјавило је раније током дана да су се руске трупе преселиле у подручја под контролом побуњеника у источној Украјини након што је Путин признао њихову независност, али неки су назначили да то још није била пуна инвазија од које су се дуго бојали.

 - Мислимо да је ово, да, почетак инвазије, најновије руске инвазије на Украјину - рекао је Јон Финер, главни замјеник савјетника за националну сигурност.

Бијела кућа одлучила је почети називати ​​руске акције "инвазијом" због ситуације на терену, рекао је амерички званичник који је под условом анонимности разговарао за АП.

16:05 Медведев: Европљани добродошли у нови свијет у коме ћете плаћати бруталну цијену плина

Замјеник предсједника Савјета безбејдности Русије и бивши предсједник те земље Дмитриј Медведев огласио се на Твитеру поручивши да ће Европљани за гас плаћати 2.000 еура за 1.000 кубика природног плина.

- Њемачки канцелар Олаф Шолц  издао је налог за заустављање процеса цертифицирања плиновода Сјеверни ток 2. Добро. Добродошли у нови храбри свијет у којем ће Европљани врло брзо плаћати 2.000 еура за 1.000 кубика природног плина - написао је Медведев.

15:20 План санкција 

ЕУ је објавила план санкција уз напомену да су могуће и друге санкције у случају руске инвазије на Украјину.

Санкције су усмјерене на:

- 351 члана руског парламента који су подржали признање Доњецке и Луганске републике заједно са 11 људи који су га предложили

- Банке које финансирају руске војне и друге операције на тим подручјима

- Способност руске државе и владе да приступе капиталним и финансијским тржиштима и услугама ЕУ

- Трговину из двије самопроглашене републике у ЕУ и из ЕУ

Свих 27 држава чланица ЕУ мора пристати на ове санкције.

15:11 Русија не шаље трупе засад

Руски министар вањских послова Сергеј Лавров казао је да ипак још не шаљу трупе у источну Украјину, јавља АФП.

Додао је како је одлука таква "засад" чиме сугерише да се може промијенити.

15:03 Хитан састанак НАТО и Украјине

НАТО је најавио хитан састанак с Украјином. Требало би да буде одржан данас, јавља АФП.

14:40 Путин: Умијешала се трећа страна, НАТО хитно засиједа

Путин рекао је да Русија сарађивала са свим независним државама након пада Совјетског савеза, а да је сада ситуација са Украјином другачила због интервенције странаца.

image
AP-AP PHOTO/ALEXEI ALEXANDROV)

- Након пада Совјетског савеза, Русија је признала геополитичку реалност, и радила на јачању веза са независним државама - рекао је он.

Путин је казао да Русија мора да сарађује са суседима, укључујући и са Украјином.

- Ово је зато што је ту територију искористила трећа страна, државе које стварају претње Русији- рекао је он.

13.25 - Русија остаје без финала Лиге шампиона?

Меч за пехар најпрестижнијег европског клупског такмичења требало би да се одигра 28. маја у Санкт Петербургу, на стадиону "Kрестовски", али након што је Путин послао трупе у Донбас и Луганск, све је већи притисак на Европску фудбалску федерацију (УЕФА) да тој земљи ускрати организацију

12:42 - Украјина би могла да раскине дипломатске односе са Русијом

Украјина би могла да раскине дипломатске односе са Русијом након одлуке Москве да призна два региона источне Украјине као независне, изјавио је данас предсједник Владимир Зеленски.

Он је, после састанка са естонским колегом Аларом Kарисем, рекао да разматра захтјев украјинског министарства спољних послова да раскине дипломатске односе са Русијом.

11: 40 - Скочила цијена нафте због кризе у Украјини

Цијене нафте су убрзале раст услед страха да ће украјинско-руска криза прерасти у војни сукоб и због бојазни од потенцијалног поремећаја испорука овог енергента широм свијета.

Цијена европске нафте Брент, која се сматра међународним стандардом на нафтном тржишту, достигла је седмогодишњи максимум од 99,38 долара по барелу, извјештава британски јавни сервис Би-Би-Си.

10: 42 Пуцали на новинаре, евакуација дјеце из Доњецка

Медији јављају да је пуцано на групу новинара на ауто-путу Горловка, а према првим информацијама нема повријеђених.

У току је и евакуација дјеце из региона Доњетска, територије коју контролишу сепаратисти и владе на источној Украјини.

Они ће бити смјештени у привремене куће. 

10:05 Путин не мора да тражи сагласност Савјета Федерације за употребу војске

У споразумима о сарадњи Русије са самопроглашеним Доњецком и Луганском народном републиком наведено је да предсједник Русије не мора да тражи сагласност Савјета Федерације за употребу Оружаних снага РФ у иностранству, рекао је за РИА Новости извор у руском парламенту.

Саговорник агенције је навео да би дозола била потребна да је реч о територији Украјине.

"Али, сада су то територије ДНР и ЛНР“, рекао је извор.

09:56  Доњецк и Лугањск ратификовале споразум са Москвом 

Републике у Доњецку и Лугањску ратификовале су споразум о пријатељству и помоћи са Москвом, чиме су формално отворена врата за добијање војне и финансијске подршке, преноси РТ.

09:02 САД позивају Зеленског на евакуацију

САД су позвале предсједника Украјине Владимира Зеленског да оде у Лавов ради своје безбједности, јавља телевизија Еј-Би-Си.

Телевизија не наводи изворе својих информација, нити разлог за ову препоруку.

Зеленски је поручие рано јутрос да се Украјина "не плаши никога и ничега".

У обраћању нацији, Зеленски је рекао да очекује "јасну и ефикасну" подршку западних савезника након што је Москва признала сепаратистичке регионе у источној Украјини.

- Веома је важно да сада видимо ко је наш прави пријатељ - рекао је украјински предсједник у тренутку када се чини да је Русија све ближа одлуци о нападу на Украјину.

09:00 ДНР: Три цивила погинула у нападу украјинских диверзаната

Представник Народне милиције Доњецке народне републике Едуард Басурин изјавио је данас да су три цивила погинула у нападу који су извели, према његовој тврдњи, украјински саботери на аутопуту Доњецк-Горловка.

Он је рекао да су, како је навео, украјински диверзанти јутрос активирали експлозивну направу на аутопуту Доњецк-Горловка и да су погинула три цивила који су се возилима кретали тим путем, преноси Интерфакс.

08.30 - Убијена два украјинска војника

Власти у Kијеву су данас саопштиле да су два украјинска војника убијена, а 12 рањено у гранатирању које су извршиле проруске снаге на истоку Украјине у протекла 24 сата, у тренутку када се број кршења примирја повећава.

08.20 - Америка: Русија смислила изговор за рат

Покретање, како је Русија назвала, мировне операције у источној Украјини, је "бесмислица", а признање "отцијепљених региона" као независних је дио изговора Москве за рат, саопштиле су САД у Савјету безбједности УН.

08.09 - Званичници САД: Очекивали смо ово

Бела кућа саопштила је синоћ да је очекивала да ће Русија признати независност Доњецка и Луганска (ЛНР и ДНР), као и да је спремна да одмах одговори на тај акт Москве.

У саопштењу се наводи да ће одговор Вашингтона на потез председника Русије Владимира Путина бити посебан, додатни сет мера које ће бити уведене поред непосредних и оштрих санкција које су припремљене у координацији са савезницима у случају руске инвазије на Украјину, преноси Ројтерс.

Један други званичник је рекао агенцији да ће САД наставити да траже дипломатско решење са Русијом све док се „тенкови не покрену".

08.05 - ЕУ најавила санкције

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједник Европског савјета Шарл Мишел у заједницком писаном саопштењу најоштрије су осудили одлуку Путина да "настави са признавањем" области Доњецка и Луганска у Украјини као "независних ентитета".

- Овај корак је очигледно кршење међународног права, као и споразума из Минска. Унија ће реаговати санкцијама против умијешаних у овај незаконит чин - најавили су Фон дер Лајен и Мишел.

7:50 - Украјина: Нећемо пасти на провокације

Министарство спољних послова Украјине издало је прву званичну изјаву осуђујући одлуку Русије о признавању независности за Доњецк и Луганск, напоменувши да та одлука нема "законска права" и "доводи до оштре ексалације ситуације".

- Украјинска страна разуме намере Русије и њихов циљ провокације Украјине. Узели смо у обзир све ризике и нећемо пасти на провокације јер остајемо посвећени политичко-дипломатском решавању оружаног сукоба Русије и Украјине- наведено је у саопштењу.

7:35 - Велика Британија уводи санкције Русији

Према најновијем саопштењу Британске владе, биће уведене санкције Русији због "кршења интернационалног права и напада на соверенитет Украјине и њен територијални интегритет".

Министарка спољних послова Лиз Трас је казала да је разговарала са Жозепом Борелом, високим представником ЕУ за спољне послове, након ''последњег напада Русије на украјински суверенитет''.

Сложили смо се да ће (УK) и (ЕУ) координирати да уведу брзе санкције Путиновом режиму и стајати раме уз раме са Украјином.

7:20 - САД уводе санкције Москви

Сједињене Државе данас ће објавити нове санкције Русији као одговор на одлуку Москве да призна самопроглашене републике на истоку Украјине и тамо пошаље "мировне снаге", саопштила је Бијела кућа.

- Планирамо да данас објавимо нове санкције Русији као одговор на одлуке и акције Москве - саопштио је портпарол Бијеле куће.

7:00- Kолона руских оклопних возила на 15 км од Доњецка

Украјински званичници кажу да су руске трупе ове вечери можда већ ушле на 15 километара од Доњецка као дио онога што Путин назива "мировним трупама" у самопроглашеним републикама Лугањск и Доњецк.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:25