Фото: Твитер / -Фото: Твитер
23/02/2022 u 21:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО) Службе САД-а: Тотална инвазија креће кроз 48 сати; Украjина увела ванредно стање

Русија је уз границу нагомилала "готово 100% снага" за које је Пентагон очекивао да ће их Владимир Путин послати на терен, рекао је виши званичник америчког Министарства обране на бриефингу у Пентагону

Ескалација ситуације у Донбасу почела је 17. фебруара. Украјинска војска је почела интензивно да гранатира позиције Доњецке и Луганске народне републике.

Објављена је евакуација становништва на територију Русије и проглашена општа мобилизација.

На молбу лидера ДНР и ЛНР предсједник Русије Владимир Путин прогласио је независност република.

Украјина: Евакуисано хемијско постројење на Криму, можда спремају лажни напад

Украјински министар вањских послова Дмитро Кулеба објавио је да је евакуисано хемијско постројење на Криму, украјинском полуотоку који је Русија анектирала.

- Забрињавајући извјештаји из Крима. Комплетна ноћна смјена хемијског погона Титан у Армјанску је евакуисана. Ово би могла бити припрема за још једну руску инсценирану провокацију. Изгледа да Москва нема граница у покушајима да лажира изговор за даљњу агресију - написао је Кулеба на Твтеру.

Украjина увела ванредно стање

Украjински парламент управо jе изгласао увођење ванредног стања, коjе на снагу ступа у поноћ. 

Пентагон: Уз границу је готово 100% снага које смо очекивали, ту су специјалци, крстарећи пројектили, ратни бродови...

Русија је уз границу нагомилала "готово 100% снага" за које је Пентагон очекивао да ће их Владимир Путин послати на терен, рекао је виши званичник америчког Министарства обране на бриефингу у Пентагону.

- Ближе се бројци од 100% снага које смо очекивали, јако су близу томе да буду потпуно спремни. Путин на располагању има цијели низ војних опција, укључујући значајне офанзивне системе пројектила - додао је.

- У Црном Мору има више од 20 ратних бродова, на већини од њих су војници способни за борбу на копну. Има могућност лансирања крстарећих ракета, баш као и балистичких. Има оклопна возила, артиљерију, копнену војску и специјалне птрупе - додао је.

САД: 80% руских снага је у позицији за напад

80 посто руских снага нагомиланих на граници Украјине су размјештене "у оном што сматрамо позицијама за напад", рекао је виши званичникамеричког Министарства обране новинарима на бриефингу у Пентагону.

- Руске снаге нагомилане око Украјине, што укључује и Бјелорусију, су спремне за напад - додао је.

Војска је, рекао је званичник, "прилично близу" граници с Украјаином. Неке постројбе су удаљене само пет километара од Украјине, додао је.

Еуропска Унија донијела први пакет санкција против Русије

Еуропска унија је службено усвојила први пакет санкција против Русије као одговор на одлуке Москве о признању подручја Доњецка и Луганска и на најављено слање војске у та подручја.

Европска унија у сриједу је званично усвојила први пакет санкција против Русије као одговор на одлуке Москве о признању подручја Доњецка и Луганска и на најављено слање војске у та подручја.

Одлука је усвојена након што је завршен поступак у којем су све земље чланице дале подршку санкцијама.

Унутар постојећег оквира за санкције, ЕУ је сада проширила рестриктивне мјере на свих 351 заступника руске Думе, који су 15. фебруара гласали за признање независности самопроглашених република Доњецка и Луганска.

Санкције се уводе и за додатних 27 истакнутих појединаца и правних субјеката који су имали улогу у поткопавању или угрожавању територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине.

То укључује чланове владе, који су били укључени у незаконите одлуке, банке и пословне људе који финансијски или материјално подржавају руске операције на територијима Доњецка и Луганска или имају користи од њих, више војне службенике који су имали улогу у инвазији и дестабилизацији те појединце одговорне за вођење рата дезинформацијама против Украјине. Рестриктивне мјере укључују замрзавање имовине и забрану стављања средстава на располагање наведеним појединцима и субјектима. Осим тога, забрана путовања која се примјењује на наведене особе онемогућује им улазак или транзит кроз териториј ЕУ.

Забрањује се и трговина између ЕУ и дијелова подручја Доњецка и Луганска под руском контролом.

Санкције укључују и секторску забрану финансирања Руске Федерације, њене владе и централне банке.

Ограничавајући могућност руске државе и владе да приступе капиталу и финансијским тржиштима и услугама ЕУ, Унија настоји да ограничи финансирање агресивних политика.

ЕУ истиче да је спремна да усвоји опсежније политичке и привредне санкције у случају потребе.

Одговарајући правни акти, укључујући имена санкционисаних особа и правних субјеката, ускоро ће бити објављени у службеном листу ЕУ.

Гутереш: Искрено сам се надао да овај тренутак никад неће доћи

На Општој скупштини УН-а траје расправа о кризи у Украјини. Главни секретар УН-а Антонио Гутереш одржао је драматичан говор.

- Ова сједница се одвија у јеку најозбиљније пријетње свјетском миру и сигурности у посљедњим годинама, у најмању руку откад сам ја главни секретар УН-а. Искрено сам се надао да овај тренутак никад неће доћи", рекао је Гутереш.

- Најновији догађаји везани за Украјину су изузетно забрињавајући. Ту мислим на извјештаје о кршењу примирја широм линије разграничења украјинске војске и сепаратиста. Постоји стваран ризик даљње ескалације на терену - додао је први човјек УН-а.

САД: Руска инвазија Украјине могла би створити пет милиона избјеглица

Америчка амбасадорка при УН-у, Линда Томас-Гринфилд, рекла је на Општој скупштини УН-а да би руска инвазија Украјине могла створити до пет милиона нових избјеглица.

- Настави ли Русија овим путем, могло би доћи до нове избјегличке кризе, једне од највеће с којима се свијет данас суочава - рекал је Томас-Гринфилд.

Процјењује се штета која ће настати због заустављања Сјеверног тока 2

Њемачка енергетска фирма Унипер саопштила је данас да процјењује хоће ли због обуставе сертификовања гасовода Сјеверни ток 2 у Њемачкој морати умањити вриједност улагања у тај пројект.

Украјина уводи изванредно стање. Што то тачно значи?

Очекује се да ће украјински парламент ускоро изгласати закон којим се проглашава изванредно стање, које ће се односити на цијелу Украјину, али не и проруске сепаратистичке регије Доњецк и Луханск. Шта такво  стање значи?

Први корак је, као што је украјински предсједник Володимир Зеленскиј јуче најавио у обраћању нацији, да ће Украјина у војну служну позвати и резервисте. ББЦ-јева дописница из Кијева Мирослава Петса наводи како зна пуно мушкараца и жена које су данас позвани да се јаве у војне канцеларије.

Треба напоменути да изванредно стање није исто што и војна управа, иако ни та опција није искључена. Како је данас потврдио високи државнизваничник националног Вијећа за сигурност и одбрану, војна управа могла би се увести уколико дође до тоталне инвазије руске војске, пише Индекс.хр.

Украјина о хакерском нападу: Овако нешто још нисмо видјели

Украјински Центар за стратешке комуникације, који функционише у склопу владе, потврдио је за ББЦ да је у току големи хакерски напад. Подсјетимо, прошлог дана су веб странице украјинске владе и банака биле под сличним хакерским нападом.

- Овакав напад још нисмо видјели, ово је потпуно други ниво званичник - рекао је дужносник Центра за ББЦ.

17:05 Путин разочаран реакцијом САД и НАТО-а

У телефонском разговору са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом Путин је изразио своје "разочарање" реакцијом Сједињених Држава и НАТО-а.

- Путин је изразио своје разочарање реакцијом Сједињених Држава и НАТО-а, што је представљало покушај игнорирања легитимних руских забринутости и захтјева- стоји у саопштењу руског п Предсједништва.

17: 04

Латвијски премијер каже да руске трупе пребацују неке снаге и тенкове у сепаратистичке регије на истоку Украјине.

- Према информацијама којима располажем, Путин пребацује додатне снаге и тенкове на окупирана подручја Донбаса- рекао је латвијски Артурс Kришјанис за Си Ен Ен. 

Неколико америчких обавјештајаца открило је за Newsweek да је администрација предсједника Џоа Бајдена обавијестила украјинског предсједника Володимира Зеленског о томе да се Русија спрема провести тоталну инвазију у сљедећих 48 сати.

16:15 Тотална инвазија кроз 48 сати

-Предсједник Украјине је упозорен да ће Русија врло вјеројатно започети инвазију у року од 48 сати- рекао је амерички служббеник.

-Предсједник Украјине је упозорен да је врло вјеројатно да ће Русија, према информацијама којима располажу америчке обавјештајне службе, кренути с инвазијом у року од 48 сати- рекао је Newsweeku амерички званичник изравно упућен у ситуацију.

-Уз то, имамо извјештаје да су руски зракоплови раније данас ушли у украјински зрачни простор. Радило се о шпијунским зракопловима, који су накратко ушли у украјински зрачни простор- рекао је он.

 Извор близак украјинском предсједнику потврдио је Newsweeku да је Зеленскиј запримио упозорење Бајденове администрације.

Према неименованом америчком обавјештајцу, Пентагон процјењује да ће Русија приликом инвазије користити зрачне ударе, крстареће ракете те копнену војску. Информацију је потврдио и други амерички обавјештајни дужносник, који је нагласио "свеобухватну природу" војних операција које Пентагон очекује од Русије.

16:10 Огроман хакерски напаљд у Украјини

Web-странице низа украјинских владиних тијела биле су мета масивног хакерског напада.

Интернетске странице украјинског парламента (Рада), министарства вањских послова и сигурносних служби међу неколико су служби које су погођене нападом.

15:45 Цуре детањи санкција које уводи ЕУ

Европска унија планира санкционирати руског министра обране Сергеја Шојгуа и Агенцију за интернетска истраживања (ИРА) коју подржава Кремљ, рекао је високи дипломат ЕУ. Дипломат је у сриједу за ЦНН рекао да би санкционирање министра обране и агенције требало "бити готова ствар".

Остаје само да се санкције формализирају "писменим поступком", а затим би требале бити објављене и ступити на снагу касније у сриједу, рекао је дипломат.

15:33 Ердоган нуди помоћ

Турски предсједник Реџеп Таип Ердоган рекао је Путину да Турска не признаје "кораке против територијалног интегритета Украјине" након што је Русија признала двије сепаратистичке републике у источној Украјини. Турска, чланица НАТО-а која граничи с Украјином и Русијом на Црном мору, има добре везе с обје земље и начелно се противи санкцијама. Понудила је посредовање у кризи и упозорила на војни сукоб, пише Index.hr.

У телефонском разговору Ердоган је рекао Путину да војни сукоб у регији никоме неће користити и поновио своју понуду да помогне у постизању рјешења, саопштио је његов уред.

15:33 Нове санкциjе можемо увести сваког трена

Бијела кућа каже да би додатне санкције Русији, укључујући контролу извоза, могле бити уведене "у сваком тренутку". Замјеник савјетника за националну сигурност Daleep Singh није прецизирао вријеме увођења нових санкција, пише Indedx.hr.

15:21 Русија: Одговор ће бити болан 

Руско Министарство вањских послова упозорило је да ће одговорити Сједињеним Државама на санкције и да ће одговор бити "болан". 

-Русија је доказала да је, упркос свим трошковима санкција, способна минимизирати штету. Чак штовише, притисак не може утицати на нашу одлучност да чврсто бранимо своје интересе- стоји у приопћењу. Министарство је такођ поновило да је отворено за дипломацију, али је упозорило да ће САД добити одговор од Русије.

-Отворени смо за дипломатију која се темељи на начелима међусобног поштивања, једнакости и уважавања интереса једних других-стоји у приопштењу.

"Не треба сумњати да ће санкције добити снажан одговор, не нужно симетричан, али болан за америчку страну." 

15: 26 Британија жели да забрани Путинову телевизију

Велика Британија затражила је од медијског регулатора да размотри дозволу за емитирање прорежимској руској телевизији РТ након што је Кремљ признао двије одметнуте регије на истоку Украјине,

15:05 Руске дипломате бјеже

Руско велепосланство у Кијеву почело је евакуацију дипломата из Украјине. И руске новинске агенције ТАСС и АФП потврдиле су евакуацију након што је руско министарство вањских послова јуче објавило одлуку.

(ФОТО- ВИДЕО) Украјинске друштвене мреже: Авијација се доводи до границе с Украјином

Гласноговорница Марија Захарова рекла је да је то због "вишеструких напада" на руске дипломатске мисије диљем Украјине и "агресивних акција" против руских дипломата.

14:24 Француска неће употријебити војну силу

Француска неће употријебити војну силу ради заштите Украјине, изјавио је званични представник фрацуске владе Габриел Атал.

"Што се тиче могуће инвазије на Украјину и наше помоћи, већ смо јасно рекли да је одговор: не", рекао је Атал на конференцији за штампу, одговарајући на питање да ли ће Француска војно бранити Украјину у случају "руске инвазије".

13:15 Британија шаље још оружја

Британија шаље додатну војну помоћ Украјини, објавио је Борис Џонсон. Каже да ће у пакету бити оружје за обрану те помоћ у облику војних потрепштина.

12:42 Јанша путује у Украјину

Словенски премијер Јанез Јанша борав ће сутра и прекосутра у посјету Украјини, потврдио је уред предсједника словенске владе наводећи да премијер жели тиме изразити словенску потпору еуропској перспективи Украјине и потврдити приврженост начелима територијалне цјеловитости и суверенитета.

11:53 Украjина-ванредно стање

У Украјини ће бити проглашено изванредно стање, одлучило је Вијеће за националну сигурност земље.

Након састанка вијећа, високи сигурносни дужносник Олексиy Данилов рекао је да ће изванредно стање бити уведено у свим регијама осим Доњецка и Луганска, гдје су украјинске снаге већ у рату с сепаратистима које подржава Русија.

Рекао је да ће у почетку трајати 30 дана.

Међутим, тај потез мора одобрити украјински парламент.

11:20

Украјински парламент предложио је Савјету за националну безбједност и одбрану да уведе санкције против 351 посланика Државне думе и Савјета Федерације Русије који су подржали признавање независности ДНР и ЛНР.

Санкцијама се ограничавају скоро све могуће активности, а укључују забрану уласка у Украјину, забрану приступа имовини, капиталу и добијању лиценца за пословање

Тенкови се све више користе

Оружане снаге Украјине све чешће користе тенкове за гађање Доњецке народне републике, саопштио је замјеник начелника управе Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

image

тенк, тенкови, Украјина

-принтскрин

„Ситуација код нас је све гора... Тенкови у већем броју, артиљерија не престају са гранатирањем. Отварају ватру дуж цијеле линије раздвајања. На мети гранатирања се нашло 29 насеља наше републике“, рекао је он телевизији „Русија 24“.

Украјина је обуставила увоз електричне енергије из Белорусије од 23. фебруара – Европска мрежа системских оператера.

11:02 Убиjен воjник

Украјинска војска рекла је рано у сриједу да је један војник погинуо, а шест је рањен у 96 инцидената гранатирања које су извели проруски сепаратисти у претходна 24 сата. Додаје да су сепаратистичке снаге употријебиле тешко топништво, ракетне суставе Град.

Украјина је у сриједу почела регрутирати резервисте у доби од 18 до 60 година, а максимално раздобље служења је једна година.

10:10

Генерални секретар УН Антонио Гутереш нашао се под притиском Запада око дешавања на истоку Украјине, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„На наше огромно жаљење генерални секретар УН, чији сте ви представник, нашао се под притиском Запада и прijе неки дан је дао неколико изјава поводом догађаја на истоку Украјине која нису у складу са његовим статусом и надлежностима из Повеље УН“, рекао је Лавров на састанку са специјалним представником генералног секретара УН за Сирију Гејром Педерсеном.

09:55

У Украјини је почела регрутација резервиста старости од 18 до 60 година, саопштила је прес-служба Генералштаба Оружаних снага земље.

Евакуација која је започета 18. фебруара у областима Доњецка и Луганска, који су под контролом проруских сепаратиста, наставила је и у уторак и досад је евакуисано више од 90.000 цивила.

09:14 Украјина позвала своје држављане да напусте Русију

Украјина је поручила својим грађанима да не посјећују Русију и упозорила све Украјинце који су већ тамо да одмах оду.

-Министарство вањских послова препоручује грађанима Украјине да се суздрже од било каквих путовања у Руску Федерацију, а онима који су у овој земљи да одмах напусте њен териториј-  пише BBC.

image

Украјина, евакуација цивила

-принтскрин

У саопштењу се наводи да "интензивирање руске агресије на Украјину" значи да неће моћи понудити конзуларну помоћ Украјинцима у Русији.

Тај би потез могао утицати на неколико милиона украјинских држављана за које се процјењује да живе у Русији.

09:25 Како ће санкциjе утицати на Русиjу

 Учинак санкција против Русије које су САД, ЕУ и Британија објавили у уторак и које се односе на руске банке и њихово пословање у иноземству вјеројатно ће бити минималан, пише британска агенција Реутерс. Западне владе за сада чувају у резерви пуно веће пакете санкција за случај ескалације кризе.

То значи да руски банкари или њихови западни колеге који су изложени тој земљи неће губити пуно сна.

Aмеричке банке не очекују да ће глобалне санкције имати велики утјецај на пословање америчких банака или изазвати раст ризика, с обзиром на то да су зајмодавци мало изложени руском господарству, рекла су тројица банкара упознатих с размишљањем индустрије.

09:00 Бијела кућа: Не планира се Бајденов састанак с Путином

Планови за састанак америчког предсједника Џо Бајден с руским предсједником Владимиром Путином тренутно се не разматрају, приопћила је Бијела кућа у уторак.

Бајденова портпаролка Јен Псаки рекла је да је амерички предсједник отворен за дипломатију и преговоре на највишој разини, али сада, док Русија потиче украјински сукоб, није право вријеме, рекла је.

"Никада нећемо потпуно одустати од дипломатије", рекла је Псаки и нагласила како је нужно да Москва промијени смјер.

Протеклих дана расправљало се о састанку Путина и Бајден лицем у лице.

Бајден је начелно пристао на састанак, а чини се да је Кремљ био отворен за ту могућност, према Бијелој кући.

Рекла је да никада није било конкретног распореда за други састанак двојице предсједника - те су детаље требали расправити амерички тајник Антонy Блинкен и руски министар вањских послова Сергеј Лавров у четвртак.

Међутим, тај је сусрет сада отказан.         

08:58 "Не може се преговарати о безбједности Русије"

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да остаје отворен за дијалог и дипломатско рјешење украјинске кризе, али је додао да се не може преговарати о интересима Русије као што је безбједност земље, јављају агенције преносе медији.

-Наша земља је увијек отворена за директан и искрен дијалог у циљу проналажења дипломатских рјешења за најсложеније проблеме-рекао је Путин у телевизијском говору поводом 23. фебруара, националног Дана браниоца отаџбине.

Путин, који је од западних земаља раније тражио да Украјина никада не уђе у НАТО, рекао је да се "не може преговарати о интересима и безбједности руских грађана".

Наводећи као пријетње Русији "војне активности НАТО-а", руски предсједник је још једном оцијенио да је забринутост његове земље остала "без одговора".

Путин је обећао да ће наставити да развија способности руске војске, дигиталну технологију и вјештачку интелигенцију, као и хиперсонично оружје.

Русија, за коју се недјељама сумња да припрема инвазију на Украјину, признала је у понедјељак независност двије проруске сепаратистичке територије на истоку земље, што је изазвало страх од руске војне интервенције на вратима Европске уније.

08.33 Венецуела је уз Путина

Венезуелски предсједник Ницолас Мадуро у уторак је поручио да његова земља подржава руског предсједника Владимира Путина у кризи у Украјини.

-Венезуела је с Путином, она је с Русијом. Она је уз храбре и праведне ствари у свијету-рекао је предсједник Мадуро на телевизији тијеком сједнице владе, након што је руски парламент у уторак дао зелено свјетло за војну операцију у Украјини.

Мадуро је подсјетио да је његов претходник и ментор Хуго Цхавез подржао Русију када је признала неовисност Јужне Осетије 2008. тијеком сукоба с Грузијом.

Мадуро је устврдио да Сједињене Државе и НАТО намјеравају војним средствима угасити Русију.

Потпредсједник руске владе Јуриј Бориссов, који је у петак боравио у Царацасу, нагласио је да је Венезуела "стратешки партнер Русије (...) у овој ситуацији растуће нестабилности".

У контексту кризе у Украјини, замјеник руског министра вањских послова Сергеј Рјабков није искључио руско војно распоређивање у Венезуели и на Куби.

Москва је један од главних савезника предсједника Ницоласа Мадура, чији поновни избор 2018. није признао дио међународне заједнице, а посебно Сједињене Америчке Државе, које га настоје свргнути с власти.

08:21 Јавио се Путин

Владимир Путин каже да је Москва и даље спремна тражити "дипломатска рјешења" са Западом око Украјине - али да се о интересима Русије и сигурности њених грађана не може преговарати.

У видеообраћању поводом обиљежавања руског Дана бранитеља домовине, инзистирао је на томе да је увијек отворен за "искрен дијалог".

Такође је похвалио борбену спремност руских оружаних снага, рекавши како је сигуран да ће се заузети за националне интересе земље.

8:01 Канада шаље оружје

Канада је Украјини послала оружје.

08:00

Више од 31.000 дјеце евакуисано је из Донбаса у Русију, саопштила је потпредсједница Државне думе Ана Кузњецова.

ДНР: Протеклог дана украјинска војска је 66 пута прекршила режим прекида ватре.

07:28

Министарство за ванредне ситуације је спремно да реагује на сваку промјену ситуације у ДНР и ЛНР, саопштио је новинарима вршилац дужности министра за ванредне ситуације Русије Александар Чупријан.

07:22

У Украјину је стигао још један авион са војном помоћи, саопштила је министарка одбране Канаде Анита Ананд.

„Данас су наше Оружане снаге Канаде обавиле другу испоруку војне помоћи за подршку наших украјинских партнера“, написала је министарка на твитеру.

7.15

Украјински министар иностраних послова Дмитриј Кулеба, који је у званичној посјети САД, изјавио је да предсједник Украјине Владимир Зеленски неће оставити свој народ.

image

Владимир Зеленски

-WIKIPEDIA

Он је тим ријечима одговорио на савјете америчке администрације да украјински предсједник напусти Кијев.

„Предсједник ће увијек бити са народом Украјине. Предсједник Украјине је убијеђен да ако сачувамо јединство да ћемо побиједити“, рекао је он у интервјуу за телевизију „Фокс“.

07.00

Премијер Украјине Денис Шмигал рекао је да кијевске власти сматрају немогућим да испуне услове за рјешавање кризе око Украјине, које је поставио предсједник Русије Владимир Путин.

- Испуњење услова које је предсједник Русије најавио Украјини је у супротности са избором украјинског друштва - рекао је Шмихал на свом Телеграм каналу, а преноси ТАСС.

06:52

Бијела кућа није искључила могућност сусрета Бајдена и Путина

Планови америчког предсједника Џо Бајдена тренутно не укључују састанак са руским предсједником Владимиром Путином, али остаје могућност да се он одржи у будућности, рекла је новинарима секретар за штампу Бијеле куће Џен Псаки.

- Могућност састанка председника Бајдена и Путина остаје у случају и ако они (Русија) предузму да деескалирају ситуацију - рекла је Псаки на брифингу.

Међутим, „сада није вријеме“ јер руски предсједник „контролише инвазију“ на Украјину, нагласила је она.

06:04

Украјинска војска гранатирала је мјесто Спартак унутар Доњецке Народне Републике, саопштио је Заједнички центар за контролу прекида ватре.

Како се наводи, испаљено је пет мина калибра 82 милиметра.

image

У гранатирању било повријеђених

-Твитер

Власти ДНР нису саопштиле да ли је у гранатирању било повријеђених или страдалих, као ни да ли је направљена материјална штета.

(УЖИВО) Путин: Мировни споразум више не постоји; Снажна експлозија у Доњецку

04:23

Власти Аустралије одлучиле су да уведу санкције Русији након признања независности ЛНР и ДНР, саопштио је премијер те земље Скот Морисон.

Како је рекао, та одлука Русије је апсолутно неприхватљива.

„Влада Аустралије ће увести санкције против читавог низа руских званичника који су одговорни за агресију на Украјину. Проширићемо санкције и на оне из ЛНР и ДНР“, казао је он.

Украјина: Било би разумније да смо још 1994. имали нуклеарно оружје

Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да би било разумније да је његова земља другачије поступила са нуклеарним оружјем које је наслиједила од стране СССР још 1994. године да није било заједничког притиска од стране САД и Русије.

„Не желим да спекулишем на рачун прошлости, али да није било притисака од стране САД и Русије, могли бисмо да нађемо далеко разумније рјешење по питању украјинског нуклеарног наоружања“, казао је Кулеба у интервјуу за „Фокс“ телевизију.

Украјина је 1994. године потписала Будимпештански споразум који је подразумијевао да ће се одрећи нуклеарног оружја зарад тога да ће јој све земље-потписнице гарантовати њену безбедност.

Иначе, Кулеба се тренутно налази у званичној посјети САД.

Подсјетимо, руски предсједник Владимир Путин је у свом говору, уочи потписивања независности ДНР и ЛНР, говорећи о плановима по питању нуклеарног оружја у Украјини, рекао да би то кардинално промијенило ситуацију у свијету, а самим тим би и Русија била принуђена да одреагује.

Такође је рекао и да би Кијев могао далеко лакше да направи нуклеарно оружје него неке друге земље, а посебно због технолошке подршке из иностранства.

03:59

Санкције које Запад уводи Русији ће ударити по џеповима Американаца, изјавио је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Како је рекао, амерички грађани ће осјетити раст цијена због тих економских мјера које америчка власт уводи Русији.

Говорећи о кризи у Украјини, Антонов је рекао да САД нису учиниле ништа како би наговориле Кијев да испуне обавезе Минских споразума, штавише, подржавали су украјински режим да ништа по том питању не учине.

03:49

У Луганску је одјекнула нова експлозија, саопштиле су власти ЛНР, а како су прецизирале, детонација се догодила на тролејбусом депоу, а лицу мјеста су тренутно све службе како би санирали штету, наводе власти Луганске Народне Републике.

На лицу мјеста су тренутно све службе како би санирали штету, наводе власти Луганске Народне Републике.

02:47

Премијер Јапана Фумио Кисида изјавио је да његова земља уводи санкције ЛНР и ДНР након што је Русије признала те двије самопроглашене републике Донбаса.

„Одлучили смо да уведемо санкције. Обустављамо издавање виза и замрзавамо капитал свим представницима тих двије републике. Такође, замрзавамо извоз и увоз са тим републикама“, казао је он.

САД се припремају за могућност масовног доласка избеглица из Украјине у земље Европе, изјавила је портпаролка Бијеле куће Џен Псаки.

„Очигледно је да се припремамо за могућност доласка великог броја избеглица који ће стићи у Европу и имати разнолике потребе“, казала је она на брифингу.

00:50

Канада ће размјестити додатних 460 војника у Источној Европи због ескалације тензија након што је Русија признала ЛНР и ДНР, изјавио је премијер Канаде Џастин Трудо.

Он је рекао да ће војници бити распоређени у Летонији, као и да ће Канада послати и једну фригату и додатне авионе.

Упоредо, Трудо је рекао и да је Канада увела и додатне санкције у виду забране пословања канадским држављанима и команијама са „такозваним независним државама ДНР и ЛНР“.

Експлозију на територији државне телевизије Доњецка је, како наводе власти ДНР, изазвала је импровизована експлозивна направа.

"Експлозивна направа, која је по мом мишљењу била импровизована, подметнута је као упозорење новинарима. Динамита није било мало, на месту експлозије остала је рупа", рекао је министар информисања ДНР.

Он је такође рекао и да је у згради телевизије у том тренутку био и директор државне телевизије Доњецка.

00:02

У Доњецку се чула снажна експлозија, а како јавља Доњецка новинска агенција, мета је била територија телевизијског центра.

Како се наводи, није познато шта је изазвало експлозију. Медији наводе, позивајући се на неименоване изворе, да у експлозији није било жртава.

„Према прелиминарним информацијама, експлозија се догодила на територији телевизијског центра. Жртва није било. Узрок експлозије се утврђује", рекао је извор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:09