Гранатирање / - ЕПА
19/02/2022 u 13:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО) Обавјештајне службе ДНР добиле су план офанзиве украјинских снага у Донбасу

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса и даље остаје отворена за дијалог са Русијом

Украјинске снаге наставиле су у току ноћи да гранатирају насеља у ДНР и ЛНР, користећи претежно артиљеријско оружје и минобацаче. Истовремено, из ДНР је у Ростовску област до сада евакуисано 6.600 људи, од тога 2.500 дјеце. ЛНР је напустило 25.000 људи. ДНР и ЛНР су прогласиле општу мобилизацију.

13.45

Украјинске снаге поново су отвориле ватру на насеља Горловка и Докучајевск, саопштили су представници ДНР у Заједничком центру за контролу и спровођење режима прекида ватре.

На Горловку је око 14 сати по локалном времену испаљено шест мина калибра 120 милиметара, чија је употреба забрањена Минским споразумима, а на Докучајевск 29 граната.

13.15

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током телефонског разговора са француским колегом Жан Ив Ле Дријаном рекао је да украјинске власти настављају са оружаним провокацијама у Донбасу, саопштено је у Москви.

Телефонски разговор обављен је на иницијативу француске стране.

Лавров је истакао да Кијев демонстративно одбија да испуњава преузете обавезе у оквиру Минског пакета мјера, гомила војне снаге на контакт линији у Донбасу и спроводи кампању милитаризације становништва.

13.10

Начин размишљања заснован на „мрачној прошлости“ могао би да доведе Русију до тога да остане без срећне будућности, каже предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

- Суочавамо се са најгрубљим покушајима Русије да измени правила међународног система, ипак и даље се надамо да ћемо успјети да постигнемо мир дипломатским методама -  написала је на Твитеру.

13.00

Предсједник Украјине Владимир Зеленски рекао је да украјинске власти не реагују на провокације и да настоје да постигну мир дипломатским путем.

- Наше снаге безбједности и одбране у потпуности контролишу ситуацију. Не реагујемо на провокације и покушавамо да дођемо до мира искључив дипломатским путем - написао је украјински предсједник на свом Инстаграм налогу по доласку у Њемачку гдје учествује на Минхенској безбједносној конференцији.

12.45 

Централна банка ДНР одредила је дневни лимит за подизање новца - 10.000 рубаља (око 120 еура) дневно по картици.

11.45 

Обавјештајне службе ДНР добиле су план офанзиве украјинских снага у Донбасу, рекао је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин. Операција би могла да почне ускоро, додао је он.

- Операција ће почети артиљеријским ударом и одвијаће се у три правца - рекао је Басурин и додао да су се у ДНР активирале украјинске диверзионе групе и да има жртава међу цивилима.

Интензитет ватре са територије под контролом Кијева се драматично повећао и јединице ДНР су приморане да узврате.

11.20 

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је данас да чланство Украјине у НАТО није на дневном реду и да се неће догодити у скоријој будућности.

image

Олаф Шолц

- Принтскрин

11.20

Представници Запада биће саучесници „злочина против човјечности“ од стране Кијева ако буду игнорисали ситуацију у којој се налазе становници Донбаса, упозорила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

image

Марија Захарова

- РТРС

11.10

Министар спољних послова Француске Жан-Ив Ле Дријан разговарао је телефоном са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, а тема је била ситуација око Украјине, саопштило је француско Министарство спољних послова.

- Министар (спољних послова Француске) изразио је дубоку забринутост због ескалације на истоку Украјине последњих дана. Изузетно велики број случајева кршења примирја који је забиљежила мисија ОЕБС-а противрјечи обавезама преузетим током недавне размјене мишљења у нормандијском формату - наводи се у саопштењу француске стране.

10.20

Настава у школама и другим научним установама се обуставља.

10.05

Украјинска војска данас је испалила скоро 200 граната и мина на територију самопроглашене ДНР, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

- Ситуација на контакт линији наставља да се ескалира. Од почетка дана противник је 14 пута отварао ватру по територији ДНР користећи цијевну артиљерију калибра 122 милиметра, минобацаче калибра 120 и 82 милиметра. Испалили су 190 граната и мина на рејоне 10 насеља - рекао је он.

Украјинска војска довлачи артиљеријске системе и муницију у правцу Горловке, додао је он, истакавши да је примјетно и кретање тенкова.

- Према нашим обавјештајним подацима у зони одговорности 95. десантно-јуришне бригаде примјећује се кретање колоне од 11 тенкова. У зони одговорности 53. механизоване бригаде у Рибинском, на мање од 14 километара од контакт линије, примећује се кретање шест самоходних хаубица '2С1' и 10 вучених хаубица 2А36 'Гиацинт Б' калибра 152 милиметра - рекао је Басурин.

9.50

Око 10 сати по локалном времену украјинске снаге гађале су четири насеља у ДНР, међу њима и Доњецк, саопштили су представници ДНР у Заједничком центру за контролу и спровођење режима прекида ватре.

9.45

Становници бројних насељених мјеста у Донбасу остали су без воде након оштећења црпне станице у Доњецкој области усљед паљбе, саопштила је прес-служба комуналног предузећа „Вода Донбаса“.

- Данас се у зони пуцњаве нашла црпна станица Јужнодонбаског водовода, муниција је оштетила два трансформатора“, наводи се у саопштењу. Како је прецизирано, обустављено је водоснабдијевање на четири филтрационе станице.

Оне су обезбјеђивале водоснабдијевање 46 насеља у Доњецкој области. Истиче се да су филтрационе станице Мариупоља пребачене на водоснабдијевање из Старокримског резервоара.

9.35

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса и даље остаје отворена за дијалог са Русијом.

Такође је нагласио да је НАТО спреман да штити савезнике.

9.30  

До 10 сати по локалном времену границу са Русијом прешло 10.356 грађана Донбаса. Од тога – 4.527 држављана Русије, 5.806 држављана Украјине и 23 странаца, рекао је за Спутњик добро обавијештени извор.

На територији Тарасовског округа Ростовске области на километар од државне границе Русије са Украјином наводно је експлодирала граната, саопштио је Спутњику добро обавијештени извор.

Како је прецизирано, на лице мјеста је изашла полиција. Нико није страдао у експлозији, нити је нанијета материјална штета.

8.50 

Прес служба предсједника Украјине саопштила је да ће Владимир Зеленски данас учествовати на Минхенској безбједносној конференцији и да ће се истог дана вратити у Кијев.

Како се наводи, планирани су разговори Зеленског са британским премијером Борисом Џонсоном, њемачким канцеларом Олафом Шолцом, потпредсједницом САД Камалом Харис а тема ће бити – војна подршка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:35