/ foto: ijz ilustracija
01/03/2023 u 09:01 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uzrok pandemije kovida vjerovatno incident u kineskoj laboratoriji

FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerovatnije potencijalni laboratorijski incident u Vuhanu

Direktor FBI-ja Kristofer Vrej je u utorak rekao da je ta agencija procijenila da je pandemiju koronavirusa vjerovatno izazvao incident u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

„FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerovatnije potencijalni laboratorijski incident u Vuhanu“, rekao je Vrej za Fox Njuz.

Njegova izjava je uslijedila poslije nedjeljnog izvještaja Vol strit džurnala prema kojem je američko Ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineske laboratorije.

Dio agencija smatra da je pandemija navjerovatnije rezultat prirodnog prenosa sa životinje na čovjeka, a neke su neodlučne, objavio je Džurnal.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je u ponedjeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o porijeklu pandemije.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova se pozvalo na izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije i Kine, koji su ukazivali na prirodno porijeklo pandemije, a ne na curenje iz laboratorije.

Vrej je rekao da ne može da kaže mnogo detalja o procjeni agencije jer su to povjerljive informacije.

On je optužio kinesku vladu da „čini sve što može kako bi pokušala da spriječi i pomuti“ napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju više o porijeklu pandemije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 12:46