/ - UNSPALSH ILUSTRACIJA
28/09/2021 u 10:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вакцинисани "Модерном" неће морати да приме трећу дозу?

Амерички Центар за контролу и превенцију заразних болести (ЦДЦ) је објавио податке који су прикупљени из болница широм Сједињених Америчких Држава

Пословни портал Business Insider пише да они који су вакцинисани против коронавируса вакцинама произвођача Модерна можда неће морати бити вакцинисани још једном, трећом дозом, која се назива појачивачем имунитета, преноси Klix.ba.

Амерички Центар за контролу и превенцију заразних болести (ЦДЦ) је објавио податке који су прикупљени из болница широм Сједињених Америчких Држава. Они казују да је међу зараженима који су хоспитализирани мање оних који су вакцинисани Модернином вакцином него оних који су вакцинисани вакцинама произвођача Pfizer/BioNTech i Јohnson & Јohnson’s.

Према ЦДЦ-овом мјесечном извјештају, вакцинација двијема дозама Модернине вакцине смањује ризик од хоспитализације за 93 одсто. Вакцине Pfizer/BioNTech смањују овај ризик за 88 одсто, док вакцине Јохнсон & Јохнсон’с смањују ризик за 71 одсто.

Доктор Роберт Атмар, који је на Медицинском факултету “Баyлор” предводио истраживање о додатној вакцинацији, изјавио је да не би био изненађен да би се још једном дозом морали вакцинисати они који су раније вакцинисани вакцинама Јохнсон & Јохнсон’с. За Модернину вакцину је истакао да је то отворено питање.

Подаци наведени у споменутом извјештају говоре да Модернина вакцина дуже штити од могућности хиопитализације него вакцине Пфизер/БиоНТецх и Јохнсон & Јохнсон’с. Након четири мјесеца од вакцинације учинковитост Модернине вакцине у смањивању ризика од хоспитализације је 92 одсто, док је учинковитост вакцине Pfizer/BioNTech 77 посто и вакцине Јохнсон & Јохнсон’с 68 одсто

Модернина вакцина показала се врло учинковитом међу старијим особама, чији је имунитет слабији. Код ове популације смањује ризик од хоспитализације за 87 одсто, док вакцина Пфизер/БиоНТецх код ове популације ризик од хоспитализације смањује за 77 одсто.

Модернина вакцина против коронавируса је учинковитија и међу особама млађим од 65 година. Од јуна до аугуста ове године код оних који имају до 49 година била је учинковита 99 одсто, док је код оних који имају од 50 до 64 године била учинковита 91 одсто.

Ријеч је о подацима који су узети из 250 америчких болница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 03:45