Photo by Element5 Digital on Unsplash
11/07/2021 u 15:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ванредни парламентарни избори у Бугарској

Избори су расписани јер након претходних, одржаних у априлу, није било могуће формирати владајућу већину усљед фрагментисаног парламента

Грађани Бугарске данас гласају на ванредним парламентарним изборима који треба да ријеше дилему да ли ће доскорашњи премијер Бојко Борисов дефинитивно отићи у опозицију, јављају медији.

Избори су расписани јер након претходних, одржаних у априлу, није било могуће формирати владајућу већину усљед фрагментисаног парламента.

Најновије анкете указују да би резултат данашњег гласања могао да буде сличан априлском, али и да ће странка десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ), коју води Борисов, додатно изгубити подршку.

Прелазна влада, формирана након априлских избора, изнијела је оптужбе за раширену корупцију током вишегодишње владавине Борисова.

Нова влада је објавила да су само за поправке у акумулационим језерима стотине милиона еура нестале у непознатом правцу.

За формирање прелазне владе заслужан је предсједник Бугарске Румен Радев, стари противник Борисова.

Бугарска је за вријеме Борисова често била на мети критика због изостанка борбе против корупције и лошег стања у областима владавине права и слободе медија.

Главни ривал партији ГЕРБ, која је у априлу освојила прво мјесто са 25,8 одсто гласова, биће опозициона антиелитистичка партија "Има таквих људи" на чијем је челу телевизијски водитељ Слави Трифонов. Та недавно основана странка освојила је 17,4 одсто гласова на априлским изборима.

Очекује се да ће треће мјесто заузети опозициона Социјалистичка партија, чија је коалиција у априлу добила 14,8 одсто гласова, и да ће иза ње бити либерална група Демократска Бугарска која је имала 9,3 одсто.

Цензус од четири одсто требало би да пређе и нови савез лијевог центра "Усправи се! Мафија напоље!" који је настао на таласу масовних прошлогодишњих антивладиних протеста.

Учесници тих протеста оптуживали су Борисова за корупцију и везе са мафијом. Тражили су оставке Борисова и републичког тужиоца Ивана Гешева.

Аналитичари оцјењују да Борисов има мале шансе да се врати на премијерску позицију, и у случају да његова странка ГЕРБ освоји највише гласова, пошто је већина политичких група одбацила могућност сарадње са њим.

Поражавајућа ситуација са вакцинацијом против корона вируса, по чему је Бугарска на самом зачељу ЕУ, није имала готово никакву улогу у кампањи. У жижи су биле теме попут корупције, реформе правосуђа, заштите животне средине и одсуства државног плана за употребу новца из фонда ЕУ за економски опоравак након пандемије.

Биралишта се затварају у 19.00 по централноевропском времену. Право гласа има 6,7 милиона бирача. Они бирају свих 240 посланика.

Прелиминарни резултати очекују се око поноћи.

Бугари ће у септембру гласати и на предсједничким изборима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:10