Оливер Вархељи / -фото: Твитер, друштвене мреже
26/05/2022 u 11:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: Наставићемо да финансиjски подржавамо Србиjу, очекуjемо усаглашавање

Вархељи jе тако одговорио на посланичко питање конзервативца у Европском парламенту о усаглашавању Србиjе са спољном политиком ЕУ и помоћи коjу држава добиjа

У вријеме када се свијет суочава са агресиjом без преседана на jедну суверену и независну земљу, Европска униjа треба да се ангажуjе више, а не мање, на Западном Балкану, стога намерава да настави снажну политичку и финансиjску подршку региону, укључуjући Србиjу, на путу ка ЕУ, навео jе Комесар за проширење Оливер Вархељи.

Вархељи jе тако одговорио на посланичко питање конзервативца у Европском парламенту о усаглашавању Србиjе са спољном политиком ЕУ и помоћи коjу држава добиjа.

Европарламентарци су у питањима упућеним комесару навели да jе у извјештаjима о Србиjи запажено да ниjе било напретка по питањима концентрациjе моћи, политичког утицаjа и корупциjе, а да се Београд ниjе ускладио са политиком ЕУ према Русиjи, за разлику од других земаља Балкана.

Вархељи jе на то подсетио да jе Србиjа гласала за декларациjу ЕУ 22. фебруара и резолуциjу Генералне скупштине УН од 2. марта, коjим се осуђуjе агресиjа Русиjе на Украjину, као и да jе подржала резолуциjе УН од 24. марта и 7. априла о хуманитарним последицама агресиjе, односно искључивању Русиjе из Савета за људска права.

- Комисиjа очекуjе да Србиjа настави да показуjе посвећеност тако што ће се постепено усклађивати са рестриктивним мерама ЕУ, укључуjући оним усмереним према Русиjи, у складу са декларисаним стратешким приоритетом ЕУ интеграциjа и преговарачким оквиром ЕУ-Србиjа - навео jе Вархељи у писаном одговору.

Европска комисиjа jе у потпуности посвећена поштовању владавине права и основним правима и очекуjе исто од земаља кандидата, укључуjући Србиjу, како у контексту преговора о прикључивнаjу тако и код имплементациjе претприступне помоћи, додао jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:11