/ - FOTO: SCREENSHOT
14/01/2022 u 18:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи негирао вијести о договору с Додиком: БиХ је изазов за цијелу Европу

Босна и Херцеговина је у тешкој фази. Проблем видим у томе што критични период нема везе са спољним факторима, сматра он

Појава навода да је Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, био у дослуху са чланом Предсједништва Милорадом Додиком око одржавања посебне сједнице Народне скупштине РС изазвало је много полемике, пише Avaz.ba.

Очекујемо да се босански Срби врате у институције

Вархељи је говорио за мађарски "Magyar Nemzet", гдје је рекао како је његов став о Босни и Херцеговини јасан и досљедан, те да су лажни наводи око његовог договора са Милорадом Додиком.

- Наше очекивање да се босански Срби врате у институције. Ни Босна и Херцеговина, па чак ни РС немају интереса за сегрегацију, што онемогућава рад институција. То сам такођер јасно ставио до знања предсједнику Милораду Додику - рекао је Вархељи у интервјуу за мађарски лист као одговор на политичку нестабилност у БиХ.

У Босни и Херцеговини су босански Срби још почетком децембра прошле године гласали за преузимање неких овласти од федералних институција, а прошле недјеље изазвали су велику пометњу за обиљежавање њиховог националног празника, подсјећајући на друге ентитете у земљи у ужасима рата. Колико сте забринути због тренутне нестабилности?, питала је новинарка Вархељија.

БиХ је у тешкој фази

- Босна и Херцеговина је у тешкој фази. Проблем видим у томе што критични период нема везе са спољним факторима. Земља је данас у запуштеном стању због домаћих политичких мотива. 

Ово је сигурносни изазов за западни Балкан, па чак и за Европу у цјелини. Из тог разлога, сви, све три заједнице и њихови лидери морају радити на томе да земља гледа напријед, ради и, истовремено, јача унутрашњу кохезију. Позвао бих све више пута да гарантују функционисање босанскохерцеговачких институција и Предсједништва, али и влада - рекао је Вархељи.

Европски комесар за проширење је истакао да се наша држава суочава са јединственом и потенцијално једнократном шансом да кроз економски и инвестициони план ЕУ крене путем ка интеграцији.

- Уколико друге земље у региону искористе ову прилику, а БиХ заостане, то може бити са потенцијално непредвидивим посљедицама. Што се тиче националистичких прослава, мислим да неће помоћи ситуацији. Осим тога, у Федерацији постоје питања која нису специфична за контекст РС, али их треба коначно ријешити суочава са јединственом и потенцијално једнократном шансом кроз економски и инвестициони план ЕУ да крене путем ка интеграцији - казао је Вархељи за "Магyар Немзет".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:26