/ - UNSPLASH, SAD ZASTAVA
11/05/2023 u 22:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vašington i Peking obnovili kontakt na visokom nivou

U februaru su tenzije između Kine i Sjedninjenih Američkih Država pojačane zbog prelijetanja kineskih balona preko američke teritorije

Vašington i Peking, koji od februara i afere kineskih balona nijesu održavali komunikaciju, obnovili su diplomatske veze na najvišem nivou, saopštila je Bijela kuća, javlja MINA.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan sastao se u srijedu i danas u Beču s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jijem.

Dvojica visokih zvaničnika su vodili "iskrene, suštinske i konstruktivne razgovore", navela je Bijela kuća, dok je kineska agencija Sinhua pomenula sastanak čiji je cilj "uklanjanje prepreka" koje postoje u kinesko-američkim odnosima.

Razgovarali su i o ratu Rusije protiv Ukrajine i pitanjima vezanim za Tajvanski moreuz, što su dvije najosjetljivije teme u bilateralnim odnosima, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

U februaru su tenzije između Kine i Sjedninjenih Američkih Država pojačane zbog prelijetanja kineskih balona preko američke teritorije.

Šef američke diplomatije Antoni Blinken tada je u posljednjem trenutku otkazao put u Kinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:39