Vatikan, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
18/12/2023 u 20:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vatikan odobrio blagoslove za istopolne parove pod određenim uslovima

Sveštenici treba da odlučuju od slučaja do slučaja

Vatikan je u ključnoj presudi koju je odobrio papa Franja naveo da rimokatolički sveštenici mogu da daju blagoslove istopolnim parovima sve dok nisu dio redovnih crkvenih rituala ili liturgija.

U dokumentu vatikanske doktrinarne kancelarije navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimisali neregularne situacije, već bi bili znak da Bog prihvata sve. To, kako se navodi, ni na koji način ne treba miješati sa svetom tajnom heteroseksualnog braka, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navedeno je da sveštenici treba da odlučuju od slučaja do slučaja i da "ne bi trebalo da sprječavaju ili zabranjuju blizinu Crkve ljudima u svakoj situaciji u kojoj bi mogli da traže Božju pomoć putem jednostavnog blagoslova".

Papa je nagovijestio da je zvanična promjena u toku u oktobru kao odgovor na pitanja koja su postavila pet konzervativnih kardinala na početku biskupskog sinoda u Vatikanu.

Dok je odgovor u oktobru bio nijansiraniji, dokument od danas na osam stranica, čiji je podnaslov "O pastoralnom značenju blagoslova", iznosi konkretne situacije. Odjeljak od 11 stranica nosio je naziv "Blagoslovi parova u neregularnim situacijama i parova istog pola".

Crkva uči da privlačnost prema istom polu nije grešna, ali da jesu homoseksualni činovi. Od svog izbora 2013. godine, Franja je pokušao da Crkvu od 1,3 milijarde članova učini prijemčivijom za LGBT osobe bez promjene moralne doktrine o istopolnim aktivnostima.

Otac Džejms Martin, istaknuti američki jezuitski sveštenik koji vodi LGBT zajednicu, rekao je da je dokument "veliki korak naprijed u crkvenoj službi".

U postu na mreži X Martin je rekao da dokument "prepoznaje duboku želju mnogih katoličkih istopolnih parova za prisustvom Boga u njihovim vezama pune ljubavi".

U dokumentu se navodi da oblik blagoslova "crkvene vlasti ne bi trebalo ritualno da utvrđuju kako bi se izbjegla zabuna sa blagoslovom koji je svojstven sakramentu braka".

Navedeno je da se može primjeniti na one koji "ne traže legitimaciju sopstvenog statusa, ali koji mole da sve što je istinito, dobro i ljudski valjano u njihovim životima i njihovim odnosima bude obogaćeno, izliječeno i uzdignuto prisustvom Duha Svetoga".

- Na kraju krajeva, blagoslov ljudima nudi sredstvo da povećaju svoje povjerenje u Boga, navodi se u dokumentu.

Dokumentu će se vjerovatno usprotiviti konzervativci koji su kritikovali papu kada je dao svoje prvobitne komentare na tu temu u oktobru.

Potpisao ga je kardinal Viktor Manuel Fernandez, šef vatikanskog Dikasterija za doktrinu vjere, a odobrio ga je papa u privatnoj audijenciji s Fernandezom i još jednim zvaničnikom doktrinarne kancelarije jutros.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:30