Ватикан / - WIKIPEDIA
22/04/2022 u 16:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ватикан отказао сусрет папе Фрања с руским патриjархом Кирилом

Међутим наша дипломатиjа jе оцијенила да би састанак удвоjе у овом тренутку могао да донесе много конфузиjе - рекао jе папа у очигледноj алузиjи на рат у Украjини

Католички поглавар папа Фрањо открио jе да jе за jун био предвиђен његов састанак са руским патриjархом Кирилом, али да jе морао да буде отказан, jер би могао да "створи конфузиjу" у садашњем контексту.

То jе требало да буде њихов други сусрет после историjског састанка 2016.

У разговору за аргентински дневник Ла Насион (Ла Национ), обjављен данас, папа jе дао увјеравања да су његови односи са патриjархом Кирилом „врло добри“ и рекао да жали што jе „Ватикан морао да откаже други састанак са патриjархом Кирилом, коjи jе предвиђен за jун у Jерусалиму“.

- Међутим наша дипломатиjа jе оцијенила да би састанак удвоjе у овом тренутку могао да донесе много конфузиjе - рекао jе папа у очигледноj алузиjи на рат у Украjини.

Папа и патриjарх су имали историjски сусрет у фебруару 2016. на Куби, први сусрет поглавара двије велике хришћанске цркве у готово хиљаду година и важан корак ка приближавању Ватикана и руских православаца.

Међутим од почетка руске офанзиве у Украjини 24. фебруара вође две цркве имаjу диjаметрално супротне ставове, наводи агенциjа Франс прес.

Папа Фрањо понавља позиве за мир, осуђуjе ужасну свирепост у Украjини.

Патриjарх Кирил, коjи jе савезник руског предсједника Владимира Путина, бранио jе воjну операциjу и jош средином априла позвао jе на окупљање око власти да би се борило против "спољних и унутрашњих неприjатеља" Русиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:43