Илистрација / - Википедија
21/12/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ваздушни удари саудиjске коалициjе на аеродром у Сани коjи контролишу побуњеници

Коалициjа jе позвала раднике међународних и хуманитарних организациjа на аеродрому да се одмах евакуишу jер су покренуте "правне мјере оперативног суочавања са пријетњом", обjавили су државни медиjи у Jемену

Коалициjа предвођена Саудиjском Арабиjом коjа се бори у Jемену извела jе јуче ваздушне нападе на међународни аеродром у jеменскоj престоници Сани коjи контролишу побуњеници Хути, али претходно jе позвала цивиле да се евакуишу, jавили су државни медиjи.

Коалициjа jе позвала раднике међународних и хуманитарних организациjа на аеродрому да се одмах евакуишу jер су покренуте "правне мјере оперативног суочавања са пријетњом", обjавили су државни медиjи у Jемену, преноси Роjтерс.

Коалициjа jе саопштила да jе укинула заштиту са одређених локациjа на аеродрому и потом извршила ударе на "легитимне воjне циљеве".

"Операциjа долази као одговор на пријетње и коришћење аеродромских обjеката за покретање прекограничних напада", наводи се у саопштењу.

Током седмогодишњег сукоба, снаге проиранског покрета Хути слале су беспилотне летјелице и испаљивале проjектиле на Саудиjску Арабиjу, а коалициjа предвођена Саудиjском Арабиjом узвраћала jе ваздушним ударима унутар Jемена.

Коалициjа jе у недјељу саопштила да jе уништила дрон лансиран са аеродрома и усмјерен на цивиле на саудиjском аеродрому Краљ Абдулах у Џизану, недалеко од границе с Jеменом.

Коалициjа jе такође саопштила да jе извела воjну операциjу на аеродрому у Сани с циљем да уништи радионице и складишта за дронове и друго оружjе, али jе претходно позивала цивиле да напусте подручjе напада.

Коалициjа предвођена Саудиjском Арабиjом jе интервенисала у Jемену 2015. године након што су Хути збацили и протјерали међународно признату владу из главног града Сане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:46