velika britanija / - FOTO: UNSPLASH
27/02/2023 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija i EU postigle sporazum o protokolu za Sjevernu Irsku nakon Bregzita

Smatra se da EU ima dodatne kompromise kako bi postigla dogovor za koji ona veruje da će zadovoljiti sve zajednice, uključujući Demokratsku unionističku partiju, u „novom poglavlju“ za sve

Velika Britanija i EU postigli su danas sporazum o protokolu za Sjevernu Irsku.

Riši Sunak, britanski premijer, potpisao je sporazum sa EU o okončanju spora oko protokola Sjeverne Irske nakon Bregzita.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Vindzoru, premijer je rekao: „Sada smo napravili odlučujući iskorak. Zajedno smo promjenili prvobitni protokol i danas najavljujemo novi Vindzorski okvir“, rekao je on.

On je rekao da će sporazum pomoći u obnavljanju ranije zategnutih odnosa sa EU i otići mnogo dalje nego što se ranije mislilo da bi se popravio „demokratski deficit“ dajući ministrima iz Stormonta direktnu riječ u zakonima EU koji se primjenjuju na Sjevernu Irsku. „Ovo je početak novog poglavlja u vezi“, rekao je on, prenosi Gardijan.

On je rekao da sporazum „rješava probleme“ sa kojima se potrošači suočavaju i pomaže da se garantuje budućnost mira i stabilnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU bi to isporučile kroz „tri glavna koraka“ uklanjanjem carinskog papira za potrošače, dugoročnim garantovanjem medicinskih zaliha i novom „pauzom u Stormontu“ koja bi ministrima skupštine omogućila da se izjasne o zakonima EU, omogućavajući im da „zaustave njihovu primenu ” u Severnoj Irskoj.

Fon der Lajen je rekla da je sa „velikim osjećajem zadovoljstva“ stajala zajedno sa EU.

Smatra se da EU ima dodatne kompromise kako bi postigla dogovor za koji ona veruje da će zadovoljiti sve zajednice, uključujući Demokratsku unionističku partiju, u „novom poglavlju“ za sve.

„Iznad svega, morali smo da saslušamo zabrinutost naroda Sjeverne Irske“, rekla je ona.

Sporazum je kulminacija četvoromjesečnih intenzivnih pregovora koje je na strani Ujedinjenog Kraljevstva vodio Sunak zajedno sa Džejmsom Kleverlijem, ministrom spoljnih poslova, i sekretarom Sjeverne Irske Krisom Hiton-Harisom.

Dogovor bi trebalo da iznesu premijer i Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, u ponedeljak popodne.

U središtu revidiranog pakta su tri glavna pitanja: fizička kontrola i provera trgovine sa Sjevernom Irskom iz ostatka UK, uloga Evropskog suda pravde i primjena prava EU i mesto Sjeverne Irske u unutrašnjem tržištu Velike Britanije.

Podrazumjeva se da će većina kontrola i provjera nestati na robi namjenjenoj da ostane u Sjevernoj Irskoj i da će biti uklonjena uloga Evropskog suda pravde kao krajnjeg arbitra u sporovima.

EU više neće imati pravo da automatski pokreće prekršajne postupke, a ministri iz Stormonta će imati uvid u nove zakone EU kako budu izrađeni.

Ovo se zasniva na predlogu o odnosima Norveške sa EU koji je dao bivši sekretar Sjeverne Irske Peter Hain i može omogućiti EU da ne primjenjuje nove zakone u Sjevernoj Irskoj ako se protive predstavnici Stormonta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:49