/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT: DW NEWS
03/12/2022 u 01:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija, Japan i Italija radiće na novom borbenom avionu

Projekat će se objaviti prije no što Japan objavi novu nacionalnu sigurnosnu strategiju i plan vojne nabave

Revolucionaran sporazum o zajedničkom razvoju naprednog borbenog aviona naredne sedmice će objaviti Italija, Velika Britanija i Japan. Tu informaciju su saopštila dva obaviještena izvora.

Za Tokio i London to znači kulminaciju dosadašnjih obrambenih veza, koje zauzvrat Britaniji daju veću sigurnosnu ulogu u Aziji, a Japanu osiguravaju nove sigurnosne partnere koji mu mogu pomoći u borbi protiv sve veće vojne moći susjedne Kine, prenosi Avaza.

O pokušaju spajanja projekta mlaznog lovca Tempest pod britanskim vodstvom sa japanskim programom borbenog F-X Reuters je prvi put javno objavio vijest u julu. Bitće to prvi put da Japan sarađuje sa zemljama izvan SAD-a na velikom projektu odbrambene opreme.

- Projekat će se objaviti prije no što Japan objavi novu nacionalnu sigurnosnu strategiju i plan vojne nabave - rekli su izvori.

Povećanjem naoružanja, koje bi moglo udvostručiti japanski proračun za odbranu zemlje na oko 5 posto bruto domaćeg proizvoda sljedećih nekoliko godina platit će se za nova oružja, uključujući rakete dugog dometa za odvraćanje Kine od vojne akcije u Istočnom kineskom moru i oko njega.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 10:00