КАМИОН, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
26/09/2021 u 15:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Велика Британиjа очаjнички треба раднике, нуди 10.500 радних дозвола

Краткорочне визе, коjе ће важити од сљедећег мjесеца до краjа децембра, долазе док министри покушаваjу да ублаже недостатак возача и других кључних радника, коjи jе утицао на снабдиjевање горивом и друге индустриjе

Велика Британиjа ће издати до 10.500 привремених дозвола за рад возачима камиона и радницима у пољопривреди како би се ублажила хронични недостатак радне снаге, обjавила jе влада у суботу, што jе у заокрету у имиграционоj политици након Брегзита, пише Кликс.ба.

Краткорочне визе, коjе ће важити од сљедећег мjесеца до краjа децембра, долазе док министри покушаваjу да ублаже недостатак возача и других кључних радника, коjи jе утицао на снабдиjевање горивом и друге индустриjе.

Дуги редови на бензинским пумпама

Недостатак возача цистерни изазвао jе дуге редове на бензинским пумпама посљедњих дана, jер људи игноришу молбе владе да не купуjу панично гориво након што су се неке бензинске станице затвориле због недостатка испорука.

Одлуку о проширењу шеме критичних виза за рад преиначио jе премиjер Борис Jохнсон, чиjа jе влада пооштрила имиграциона правила након Бреxита инсистираjући да се британско ослањање на страну радну снагу мора окончати.

Влада се мjесецима опирала увођењу такве мjере, упркос проциjењеном недостатку од око 100.000 возача тешких теретних возила и упозорењима из различитих сектора да ће нестати залиха.

Секретар за саобраћаj Грант Схаппс ипак jе инсистирао да предузима мjере "што jе приjе могуће" и да ће наjављени шири пакет мера осигурати да предбожићне припреме "остану на добром путу".

– Индустриjа такође мора да одигра своjу улогу у томе што се услови рада настављаjу да се побољшаваjу, а наставља се са заслуженим повећање плата како би компаниjе задржале нове возаче – додао jе он.

Кампови за обуку вjештина

Нове мjере ће се фокусирати на брзо повећање броjа нових домаћих возача, а укључиваће и распоређивање инструктора вожње Министарства одбране, како би се осигурало додатно тестирање возача у наредних 12 седмица.

У међувремену, министарство образовања и партнерске агенциjе потрошит ће милионе фунти на обуку 4.000 људи да постану возачи теретних возила, ствараjући нове "кампове за унаприjеђивање вjештина" како би убрзали процес.

Скоро милион писама биће послато и свима возачима са важећом возаком дозволом, у коjима ће се тражити од свих коjи тренутно не возе да се врате на посао.

Jохнсон jе био под све већим притиском да дjелуjе, након што су пандемиjа и Бреxит заjедно погоршали несташицу возача и након што су се поjавиле друге кризе, укључуjући растуће циjене енергената.

Осим што jе угрозио благовремене залихе горива, несташица возача камиона погодила jе и британске фабрике, ресторане и супермаркете посљедњих недjеља и мjесеци.

Амерички ланац брзе хране МцДоналдс прошлог мjесеца остао jе без млиjечних напитака и флашираних пића, гигант брзе хране КФЦ био jе приморан да уклони неке ставке из свог мениjа, док jе ланац ресторана Нандо привремено затворио десетине локала због несташице пилетине.

Супермаркети такођер осjећаjу недаће, а група замрзнуте хране Исланд и краљ малопродаjе Тесцо упозорили су на несташицу божићних производа.

"То jе смиjешно"

Ове недjеље jе дошао ред на сектор горива, са све већим броjевима аутомобила коjи су загушили прилазе бензинским пумпама након што су неке затворене и паничним куповинама, посебно у jугоисточноj Енглескоj.

У суботу су се поново створили редови за гориво.

Мике Давеy (56) jе чекао више од пола сата да на бензинскоj станици коjу води ланац супермаркета Тесцо у Кенту, jугоисточно од Лондона.

– Само желим да добиjем мало горива за посао. Људи су као сардине у конзерви - то jе смиjешно – рекао jе он за АФП, преноси ВОА.

– Можда би требало да доведу неке воjне возаче – додао jе Давеy.

Влада се до сада опирала позивима да распореди воjнике коjи ће директно помагати у испоруци бензина.

Као дио наjављених мjера, порески обвезници ће такође помоћи да се у наредноj академскоj години плате неки захтjеви за дозволе за теретна возила за одрасле, што буџетски фонда за образовање одраслих може коштати хиљаде фунти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:17