Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
19/06/2023 u 13:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velike kompanije obećale da će zaposliti hiljade izbjeglica u Evropi

Amazon je obećao da će zaposliti najmanje 5.000 izbjeglica u Evropi, hotelski lanci Meriot i Hilton po 1.500, Starbaks 1.000, a radna mjesta će obezbijediti i Adidas, L‘Oreal, Pepsi, Hajat i druge kompanije

Multinacionalne kompanije, među kojima su Amazon, Meriot i Hilton, obećale su danas da će tokom naredne tri godine u Evropi zaposliti više od 13.000 izbjeglica, uključujući Ukrajince.

Dan uoči obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, 20. juna, 41 korporacija je najavila da će obezbijediti posao, obuku ili vezu s drugim mogućnostima za rad za više od 250.000 izbjeglica, od kojih će 13.680 dobiti posao direktno u tim kompanijama.

Amazon je obećao da će zaposliti najmanje 5.000 izbjeglica u Evropi, hotelski lanci Meriot i Hilton po 1.500, Starbaks 1.000, a radna mjesta će obezbijediti i Adidas, L‘Oreal, Pepsi, Hajat i druge kompanije.

- Svaki broj je priča o jednoj porodici koja je ostavila sve tražeći bezbjednost, zaštitu i želeći da se što prije obnovi. Tako da obaveze koje će preduzeća preuzeti u ponedjeljak su apsolutno važne, izjavila je zamjenica visokog komesara UN za izbjeglice Keli Klements.

Ona je rekla da je u svijetu raseljeno 110 miliona ljudi, a da se procjenjuje da je Ukrajinu napustilo 12 miliona ljudi, od kojih je gotovo polovina otišla u druge evropske zemlje, što je najveći izbjeglički talas u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Odluka kompanija o zapošljavanju izbjeglica saopštena je na poslovnom samitu u Parizu koji je organizovala neprofitna koalicija Šatorsko partnertvo za izbjeglice koja povezuje preduzeća i izbjeglice.

- Ovo je dobro za nas kao kompaniju jer je to prilika da dodamo raznolikost našoj radnoj snazi koja će nas učiniti jačim. Raznolikost donosi inovaciju, kreativnost, različito sagledavanje, izjavio je potredsjednik za ljudske resurse u Amazonu Ofori Agboka.

On je rekao da će većina izbjeglica biti angažovana na poslovima skladištenja, transporta i isporuka.

Kompanije se nadaju da će izbjeglice pomoći da se zadovolje povećane potrebe za radnicima poslije ekonomskog oporavka od pandemije. Nezaposlenost u Evropi je na najmanjem nivou od uvođenja eura 1999. godine.

Međunarodni izvršni direktor Meriota Entoni Kapuano izjavio je da taj lanac hotela bilježi rekordnu potražnju na mnogim tržištima u Evropi i da zbog toga ubrzano zapošljavaju.

Izbjeglice će u tim hotelima moći da rade na održavanju, recepciji ili u kuhinji.

Ukrajinci su naišli na dobrodošlicu u Evropi, ali Klements je, iako pozdravljajući otvaranje škola, radnih mjesta i drugih mogućnosti za njih, istakla da bi isto trebalo da bude ponuđeno drugim izbjeglicama koji bježe od sukoba i kriza u zemljama kao što su Sirija, Sudan i Avganistan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:03