/ - принтскрин Јутјуб
04/01/2022 u 06:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Американци побјегли из Сирије: Већи дио трупа из Ал Танфа склонио се у Јордан

коалиција је предузела корак из страха да би проиранске снаге у Сирији или Ираку могле да нападну гарнизон самоубилачким дроновима или ракетама у част сјећања на Абу Махдија ал-Мухандиса и генерал-мајора Касема Сулејманија, које су САД убиле прије тачно двије године

Коалиција предвођена САД повукла је већину својих трупа из гарнизона Ал-Танф на југоистоку Сирије у Јордан, извијестила је јуче Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

Према посматрачкој групи са сједиштем у Лондону, коалиција је предузела корак из страха да би проиранске снаге у Сирији или Ираку могле да нападну гарнизон самоубилачким дроновима или ракетама у част сјећања на Абу Махдија ал-Мухандиса, замјеника команданта Јединица народне мобилизације и команданта иранских снага Кудс, генерал-мајора Касема Сулејманија, које су САД убиле прије тачно двије године.

- Коалиција држи један број својих војника у бази у посебним склоништима која је тешко пробити, а највећи дио трупа се повукао у Јордан - наводи се у извјештају СОХР-а.

Коалиција предвођена САД је такође наредила својој главној прокси групи у Ал-Танфу, Револуционарној армији командоса (МаТ), да распореди своје борце ван гарнизона.

Око 200 америчких војника и око 300 бораца МаТ обично је распоређено у гарнизону Ал-Танф. Коалиција коју предводе САД одржава зону забране летова и вожње у дужини од 55 километара око гарнизона.

Дана 20. октобра Ал-Танф је био нападнут. Гарнизон је гађан са пет самоубилачких дронова и индиректном ватром. У нападу је причињена озбиљна материјална штета. Међутим, није било жртава. Дана 14. децембра, ратни авион Краљевског ваздухопловства оборио је једну од двије мале беспилотне летјелице које су пробиле Ал-Танфову зону забране летења.

Амерички званичници вјерују да иза напада 20. октобра и инцидента са дроновима 14. децембра стоје Иран или снаге које подржава Иран.

САД тврде да су њихове снаге присутне у Ал-Танфу како би се супротставиле ИСИС-у у централним и јужним дјеловима Сирије. Међутим, гарнизон је заправо основан 2016. године да блокира стратешки аутопут који повезује сиријску престоницу Дамаск са престоницом Ирака Багдадом.

(СрбијаДанас)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:40