/ - ABC NEWS (Скриншот)
29/10/2021 u 16:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бајден стигао на састанак са папом Фрањом

Папа Фрања је, откако је изабран, понављао да црква треба да буде против аборутса, али да дебата о том питању не треба да засијени важнија питања попут имиграције и сиромаштва

Амерички предсједник Джо Бајден стигао је у Ватикан на састанак са папом Фрањом, на почетку своје европске турнеје која ће се фокусирати на самит о клими и самит Г20,јављају агенције преносе медији.

Бајдена и његову супругу Джил је дочекала традиционална швајцарска гарда, а мјере обезбјеђења у Риму су додатно пооштрене и због самита Г20 који ће бити ту одржан. Састанак папе и Бајдена није отворен за медије.

Састанак првог латиноамеричког папе и другог америчког предсједника који је католик дешава се у тренутку када се у САД води жестока дебата о абортусу.

Бајден, који редовно иде у цркву и држи папину слику у својој канцеларији, рекао је да се приватно противи абортусу, али да као предсједник не може да намеће своје мишљење.

Његови критичари унутар цркве у САД кажу да папа није требало да га прими.

-Драги папа Фрањо, тврдили сте да је абортус убиство. Молимо вас да се суочите са предсједником Бајденом по том питању. Нјегова подршка праву на абортус је срамота за цркву и скандал за цијели свијет- написао је бискуп Томас Тобин са Роуд Ајленда.

Папа Фрања је, откако је изабран, понављао да црква треба да буде против аборутса, али да дебата о том питању не треба да засијени важнија питања попут имиграције и сиромаштва.

Амерички предсједник Бајден ће учествовати на самиту Г20 који се одржава у суботу и недјељу у Риму. Лидери најбогатијих земаља свијета ће учествовати о економији, пандемији, и другим питањима која утичу на глобалну економију.

У Глазгову ће, потом, 1. новембра бити одржана конференција УН о климатским промјенама COP26.

Бајденов саветник за националну безбједност Джејк Саливен рекао је да ће, с обзиром на то да кинески предсједник Ши Ђинпинг и његов руски колега Владимир Путин неће лично присуствовати самитима, Бајден преузети водећу улогу на та два форума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 11:38