Фото: Твитер / - Фото: Твитер
20/06/2022 u 21:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Белгијски радници протестују против акциза: "Више поштовања, веће плате"

Због „националног штрајка“ бриселски аеродром је отказао 232 лета, а у великој мјери блокиран је и јавни превоз у Бриселу

Више десетина хиљада белгијских радника марширало је кроз Брисел захтијевајући од Владе да ријеши проблем нагло растућих трошкова живота.

Демонстранти су носили заставе и транспаренте "Више поштовања, веће плате" и "Укинути акцизе".

Неки од демонстраната у Бриселу захтијевали су од Владе да учини више како би смањила трошкове живота, док су други тражили и да послодавци побољшају плате и услове рада.

Синдикати кажу да је у протесту учествовало око 80.000 грађана, док полиција наводи да их је било 70.000.

Због „националног штрајка“, бриселски аеродром је отказао 232 лета, а у великој мјери блокиран је и јавни превоз у Бриселу.

Многе школе нису отвориле врата за ученике, а у штрајку су и градске службе и службе обезбјеђења.

У наредним данима очекује се да се штрајкови радника наставе широм земље, а од 23. до 26. јуна најављен је штрајк кабинског особља „Брисел ерлајнса“, што ће се даље одразити на проблеме у авионском саобраћају.

У Белгији је стопа инфлације у мају достигла 8,97 процената, што је највиши ниво од 1982. године, а што је резултирало огромним смањењем куповне моћи грађана.

Власти наводе да је Белгија једна од ријетких земаља у Европској унији у којој су плате индексиране према инфлацији и аутоматски се прилагођавају растућим трошковима живота, као и да се очекује се да ће плате и накнаде у Белгији ове године у просјеку порасти за шест процената, што је брже него у сусједним земљама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:50