/ - Фото: Скриншот
18/02/2022 u 10:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Британско Министарство приказало могућ план Русије за напад на Укајину

Инвазија, закључено је, може да почне у року неколико дана, а на графици је приказано могуће кретање руских војних ефектива

Британско Министарство одбране објавило је у четвртак увече на службеном Твитер налогу видео у коме се између осталог види карта са распоредом војних снага Руске Федерације, која приказује могући план Кремља за инвазију на Украјину.

-Нисмо видјели доказ да се руске трупе повлаче из украјинских пограничних области- саопштило је Министарство.

Русија задржава значајно војно присуство, додаје се, којим може да изврши инвазију без даљег упозорења.

У видео запису је на питање “Зашто предсједник Путин жели рат” речено да шеф руске државе види Украјину као зону раздвајања у односу на НАТО и да мисли да је та земље културолошки и историјски дио Русије.

-Тиме се не прихвата Украјина као независна држава, али она јесте независна држава-наводи се у видеу.

Путин, додаје се, није срећан због тежње Украјине да се прикључи НАТО и жели да је врати под контролу Русије.

Надаље, Русија је расподијелила “енорман број” војника дуж границе са Украјином, а британски обавјештајни извори износе да Русија и даље “рапидно” подиже војну моћ. Руске снаге су распрострањене од анексираног Крима, преко западне и југозападне Русије, до Бјелорусије.

Наводи се да британски обавјештајни извори указују и на “абнормалну активност руске ратне морнарице”, од вјежби у сјеверном Атлантику, Балтичком мору и у Средоземљу.

У видеу, Министарство износи даљу анализу да се украјинска сјеверна граница налази у центру у односу на позиције руских војних снага, што је “директна пријетња пријестоници Кијеву”.

Инвазија, закључено је, може да почне у року неколико дана, а на графици је приказано могуће кретање руских војних ефектива.

Уколико предсједник Путин изабере рат, страдаће “значајан број” људи “да би добио шта жели”.

-Али, предсједник Путин још може да изабере мир. Може да изабере дипломатију и деескалира тензије. Он може да изабере превенцију конфликта- поручило је британско Министарство одбране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:02