/ FOTO SKRINŠOT TWITTER VIDEO: R A W S A L E R T S
11/09/2023 u 09:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Erupcija na Havajima: Pogledajte snimak jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu

Crveno upozorenje je upaljeno za avijaciju

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih na Havajima, počeo je da eruptira u nedjelju popodne, a videosnimci napravljeni na ostrvu pokazuju predivne prizore izbacivanja lave iz pukotina na zemlji, prenosi KLIX.

Američki geološki zavod (USGS) i Agencija za hitne slučajeve Havaja naveli su da erupcija lave nije prijetnja po zajednicu, ali da vulkanske čestice i gasovi mogu stvoriti probleme s disanjem kod ljudi koji budu izloženi i u direktnijem kontaktu. Crveno upozorenje je upaljeno za avijaciju.

Snimci koje korisnici društvenih mreža dijele od juče, usporeno prikazuju erupciju iz pukotina koje se nalaze u podnožju kratera vulkana. Na površini dna kratera stvaraju se "potoci" lave koji pršte u visinu poput vatrenog gejzira.

Erupciji je prethodio period snažne seizmičnosti na ovom području.

Ovaj vulkan je smješten u zatvorenom području Nacionalnog parka "Hawaii Volcanoes", a Kilauea je jedan od najaktivnijih na svijetu. U 2019. niz zemljotresa i velikih erupcija u Kilauei doveli su do uništenja stotina kuća i preduzeća. Ovo je treći put ove godine da Kilauei eruptira.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2023 13:11